A Harangszó októberi első számából

2011. október 03., hétfő

„Kossuth Lajos azt üzente...” - a „turini remete” 1890-ben rögzített, az aradi vértanúk előtt tisztelgő üzenetét, valamint a felvétel keletkezésének hátterét olvashatjuk a királyhágómelléki reformátusok lapjának legfrissebb számában, mely egyebek mellett Fiók Imre érmihályfalvi gondnok eddigi életútjáról közöl portrét.

A Nagybányán tartott erdélyi-királyhágómelléki közös presbiterkonferencia főbb eseményeiről Lakatos Nella és Tóth Zsigmond számol be a lap Presbiter rovatában. „Boldog, akit te kiválasztasz” - az ismét jelentkező Őrzők a strázsán portrérovatban Fiók Imre érmihályfalvi gondnok eddigi életútjára tekint vissza a szerző, Balázsné Kiss Csilla.

A Harangszó vezércikkét Tolnay István jegyzi. Írásának címe: A harmadik évtized elé.

Az Éneklő egyház rovatban a kerületi szintű kántorképző tanfolyam idei munkálatait foglalja össze Orosz Otília Valéria.

Az ifjúsági rovatban a Nagybányai Egyházmegye ifjúsági táboráról, valamint a Koltón tartott bibliahétről olvashatunk.

Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára őrzi azt a két fonográfhengert, melyekre Kossuth Lajosnak az aradi vértanúk emlékművének avatására szánt beszédét rögzítették, 1890 szeptemberében. A történelmi hangfelvételről a lap Mementó rovatában olvashatunk.

A Mozaik-oldalon Balvinszky Sándor szatmári kórházlelkész közöl írást szolgálatáról. Az Olvasólámpa rovat a közelmúltban megjelent Magyar reformátusok a nagyvilágban című kiadványt ismerteti. A Derűs percek rovatban Makay Botond anekdotája olvasható, és ismét jelentkezik Adorjáni László karikatúra-rovata.

A Harangszó megrendelhető és megvásárolható a református lelkészi hivatalokban. A lap a világhálón a harangszo.blogspot.com oldalon olvasható.

Fábián Tibor

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.