A CEC imanapra hív az elhunyt menekültekért

2016. június 08., szerda

Az európai egyházak a CEC kezdeményezésére június 19-én emlékeznek meg azokról menekültekről, akik útjuk során életüket vesztették. Csak idén 2809 áldozatot regisztráltak.

Heiki Huttunen, az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és Doris Peschke, az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) főtitkárai levélben fordultak a tagegyházak vezetőihez, arra buzdítva őket, hogy június 19-én tartsanak megemlékezéseket a menekülés közben életüket vesztett sok ezer emberről.

Mostanában szinte naponta kapunk hírt tragikus eseményekről a Földközi-tenger térségéből. 2809 ember halálát regisztrálták csak 2016-ban, egyedül májusban 1160 menekült vesztette életét. Ez is nyilvánvalóvá teszi, hogy mennyire kilátástalan a migránsok és menekültek helyzete: nincs más választásuk, mint embercsempészekre bízni az életüket az egyre veszélyesebb és drágább útvonalakon. A közép mediterrán útvonalon az utóbbi időben felerősödött a mozgás és egyre több embert kell kimenteni a tengerből és Olaszország partjaira menekíteni őket. A Kréta közelében történt hajótörés pedig arra mutat rá, hogy egyre hosszabb útvonalakat választanak a menekültek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal (EASO) 2015. és 2016. évi statisztikái azt mutatják, hogy a kontinensre érkező emberek túlnyomó többsége krízistérségekből érkezik, azaz nagy valószínűséggel nemzetközi védelemre és oltalomra szorul. A közel-keleti országok, különösen Libanon és Jordánia, illetve Törökország fogadja be ma is a menekültek többségét. A nemzetközi közösség által felajánlott pénzügyi támogatás nőtt ugyan, de az ENSZ menekültügyi főbiztosának felhívása az érintett térségben élő menekültek legalább 10%-ának áttelepítésére és rendkívüli humanitárius befogadó programok elindítására, nem érte el a szükséges hatást. A többi befogadó ország, köztük a Kelet-Afrikai Köztársaság támogatása ugyancsak elégtelen volt.

2000 óta több mint 25 000 emberről tudunk, aki életét vesztette úton Európába: tengerbe vagy folyókba veszett, teherautók és hajók konténereiben fulladt meg. Az érkezők növekvő száma miatt Olaszország áll a figyelem középpontjában. Ugyanakkor a görög és spanyol határokon kialakult helyzetre is oda kell figyelni. Görögországnak mintegy 900 000 személy ellátásával kell megbirkóznia, akik 2015-ben érték el a görög szigeteket. 2016-ban eleddig 203 981 ember tette kockára életét a Földközi-tengeren.

Míg Görögország és Olaszország növelték befogadó kapacitásaikat, a legtöbb EU-s tagállam figyelme továbbra is arra összpontosul, hogy csökkentsék az Európába érkező menekültek számát, semmint hogy támogatnák azokat a tagállamokat, amelyeknek meg kell birkózniuk menekültek tömegeivel.

Az európai egyházak a Földközi-tenger térségében elveszett emberi életek láttán egyrészt a szolidaritás kézzelfogható jelét adták, másrészt felemelték hangukat az Európába vezető biztonságos és legális útvonalak kialakításáért a menekültek és migránsok számára. Ennek előremozdítására hozta el a CCME partnereivel összefogva a „safe passage” (biztonság eljutás) programot.

A CEC budapesti nagygyűlésén erősítették meg az egyházak 2013-ban a korábbi elhatározásukat, hogy imanapot tartanak az életüket vesztett menekültekre emlékezve, és annak időpontját a Menekültek Világnapjának június 20-i dátumához igazították. Időközben amerikai egyházak is csatlakoztak az egyre kifinomultabb és kiterjedtebb határvédelemmel és az emberi jogokat is sértő kitoloncolási egyezményekkel szembeni kampányhoz. Az egyházak információkat és konkrét történeteket osztanak meg egymással, felhívással fordulnak kormányzataik felé és azokért a névtelenül eltűnt emberekért imádkoznak, akik tengeren és sivatagban vesztek oda.

A CEC és a CCME az Egyházak Világtanácsával és a Holland Protestáns Egyházzal közösen európai és közel-keleti egyházvezetők és menekültügyi szakértők részvételével június 14. és 16. között egyházi csúcstalálkozót szervez, amelynek keretében ökumenikus emlék istentiszteletre is sor kerül. Lunterenben, ahogy Európa számos más városában, a CCME által ajánlott liturgiát használják a gyülekezetek, amelyik a szervezet honlapján angol nyelven elérhető.

Az MRE gyülekezetei a tavaly megjelentetett magyar nyelvű liturgiai anyagokat is használhatják.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ccme.be

Korábbi hírek:

Az európai egyházak imanapot tartanak a menekültekért

Vasárnap emlékezünk a menekültek világnapjára

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.