A biztonságos határátlépésért szólalnak fel az egyházak

2015. március 02., hétfő

Halálesetek az európai határokon – van más lehetőség. Az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottsága (CCME) sajtóközlemény adott ki február 23-24 között Rómában megtartott konferenciáját követően.

Az európai határokon történő haláleseteknek véget lehet és kell is vetni, vannak alternatívák és azok megvalósítására szükség van. Így szólt a 2015. február 23-24-között Rómában „Halálestek az európai határok mentén – van más lehetőség" címmel tartott konferencia előadóinak és résztvevőinek fő üzenete. Politikusok, valamint az egyházak és nem kormányzati szervezetek képviselői beszéltek egy teljes „eszköztár" szükségességéről, mivel – ahogy Stefan Keßler az Európai Jezsuita Menekültügyi Szolgálattól kiemelte – „egyetlen eszköz nem lehet alkalmas minden helyzetre".

„Büszke vagyok arra, hogy egy olyan kormány tagja lehetek, amely elindította a Mare Nostrum Műveletet a tengeren bajba jutott migránsok megmentésére" mondta a konferenciának intézett beszédében Lapo Pistelli, olasz külügyminiszter-helyettes Olaszország Szenátusában. A Mare Nostrum Műveletet, amellyel az olasz haditengerészet proaktív kutatásokat és mentéseket vállalt a 2014-es évben, pozitív példaként emelték ki, mely csökkenti azon migránsok számát, akik életüket a Földközi-tengeren való átkelés következtében vesztették el. Pistelli miniszterhelyettes hangsúlyozta a mobilitás alapvető értékét az Európai Unióban valamint, a migráció és fejlődés tekintetében a harmadik országokkal való együttműködés kezdeményezéseiben.

Az egyházak és civil szervezetek azon intézkedések mellett érveltek, amelyek lehetővé tennék a külső határok biztonságos és törvényes átlépését a bevándorlók számára, akik nagy százalékban menekültek. Olyan lépéseket, mint a megnövekedett számú menekültek áttelepítése, több családegyesítési lehetőség, humanitárius vízumok vagy a szíriaihoz hasonló menekültáradat esetén, a vízumkötelezettség feloldása, politikai akaratként kellene végrehajtani, így azok minden bizonnyal csökkentenék a veszteségek mértékét.

Több előadó rámutatott arra, hogy a kutatásnak és a földközi tengeri mentésnek közös európai feladattá kellene válnia és nem szabad egyedül hagyni Olaszországot vagy Görögországot, ahogyan az a 2014-ben történt. 2014-hez képest az újonnan érkezettek száma már az év elején magasabb, amely a Mare Nostrum művelet lezárulását követően, azt mutatja, hogy a helyzet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában annyira drámai, hogy az emberek inkább vállalják a magas kockázatot.

A második napon a konferencia résztvevői sorra vették a különböző határon történt eseteket. Megosztásra kerültek a Lampedusa partjainál történt tragédiák válaszaként, a Protestáns Egyházak Szövetsége által indított Mediterrán Remény elnevezésű projekt tapasztalatai. Görögország közelsége a szíriai konfliktushoz, de történelmi kötelékei is hozzájárulnak ahhoz, hogy sok menekült érkezik Görögországba. A migráns egyesületek, egyházak és civil szervezetek azt remélik, hogy az új görög kormány azon bejelentései, miszerint alternatívákat keresnek a feltartóztatásra és javítanak a feltételeken, hamarosan megvalósulnak. Spanyolország tekintetében sajnálatukat fejezték ki a Marokkóban mind magasabb, a spanyol enkláve köré vont kerítések, valamint a spanyol partokat úszva megközelítő bevándorlók lelövése miatt. A javasolt új biztonsági szabályozás és annak következményei a migránsokra nézve, még különösebben a menekültek védelmének szükségében, veszélyeztetheti az alapvető értékeket és jogokat a nemzetközi jogban. Ezen intézkedéseknek messzemenő következményei lehetnek, ahogyan ezt hallották a résztvevők.

A konferencia kiemelte a CCME által kezdeményezett „Biztonságos határátlépés" projekt indítását, amely Európa-szerte gyűjti egybe az egyházak küldötteit. A résztvevők megvitatták az egyházak jövőbeni tevékenységeit, hogy kiegészítsék és összekapcsolják az olyan akciókat, mint például a helyzet figyelemmel kísérése a dél-európai határokon, a társadalomi figyelemfelkeltést és érdekképviseletet, így mozdítva elő a bevándorlók Európába jutását.

„Szembenézve a háborúval és konfliktushelyzetekkel és látva a sok hontalan személyt, nem hunyhatunk szemet az emberek nehéz helyzete felett". Az emberek méltóságának helyreállítása, a menekültek számára védelem és lehetőség biztosítása, hogy kezükbe vehessék és újrakezdhessék életüket, az ezen a területen dolgozó egyházaknak szívügye, jelentette ki Doris Peschke, a CCME főtitkára. „Ez kihívást jelent és nehéz, de lehetséges. Első lépésként több helyre van szükség az áttelepítésre, áthelyezésre és további belépési formákra. Ha az európai államok Olaszország példáját követik a Mare Nostrummal, és többé már nem másokra hárítják át, hanem felveszik és megosztják a felelősséget, hogy közösen nyújtsanak védelmet, számos életet menthetnek meg. Feltehetően meglepődnénk a bátorító új lépések láttán."

A konferenciát az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottsága (CCME) és az Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetsége (FCEI) közösen szervezte.

Forrás és további információk:
www.ccme.eu

Külügyi Iroda
Fordította: Bénó Bianka

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.