Túlmutatni önmagunkon

2013. október 21., hétfő

Reformációi emlékbizottságot hív életre a magyar országgyűlés a magyarországi és Kárpát-medencei protestáns egyházak vezetői, valamint a német, a holland és a svájci nagykövet meghívásával az idén október 31. és 2017. december 31. közötti időre – jelentette be Balog Zoltán az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott huszadik, jubileumi reformációi gálán október 20-án Budapesten.

Steinbach József református püspök, a gálát szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke köszöntőjében a Zsid 6,12 alapján elmondta: határozott iránymutatásunk van Jézus Krisztustól és a hit hőseitől. Ehhez az irányhoz igazodva telhet meg a szívünk hittel és türelemmel, a két legfontosabb lelki ajándékkal. Hittel, hogy igent mondhassunk a ránk igent mondó Istenre, és türelemmel, hogy a hitben megerősödve igent mondjunk a másik emberre, nem olcsó toleranciaként, hanem szentlelkes feladatként.

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta bizonyságtételében Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, valamint azt, hogy a protestáns egyházak dolga minden időben annak az emberképnek a felmutatása, amely nem önmagért, hanem önmagán túlmutatva másokért cselekszik, mert önmagát a feltétel nélkül szerető valóság felől értelmezi egy önös, feltételekkel terhelt világban. „Magyarország jövője azon múlik, hozzá tudjuk-e adni értékeinket a közös egészhez" – fogalmazott a miniszter, és hozzátette: értékeink megosztásához közmegegyezésre van szükség, hogy ne csak az részesüljön az értékből, aki létrehozta azt. „A protestánsok akkor teszik a legtöbbet Magyarországért, ha nem magukért, hanem másokért küzdenek, mert tudják: értük már megküzdött valaki, és túldimenzionált mutatóujjként rámutatnak Jézus Krisztusra."

Bár a Magyar Közlönyben csak október 31-én jelenik meg, Balog Zoltán bejelentette a reformációi gálán a Reformációi Emlékbizottság életre hívását, amelyben az állami és egyházi vezetők, valamint a történelmi protestáns országok nagykövetei együtt készülnek majd arra, hogy a reformáció ötszázadik évfordulóján megmutassák, mi mindent kapott a magyarság a reformációtól, egyáltalán a keresztyénségtől. A bizottságba, amelynek elnöki tisztjét Magyarország miniszterelnöke látja majd el, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is delegálhat tagot.

A gálán fellépett a Baptista Központi Énekkar, a Korál-sziget, valamint a Misztrál. Az ünnepi műsort az idén húsz éve újraindult Lónyay Utcai Református Gimnázium diákjai adták. A gálán adta át a Protestáns Újságírók Szövetsége a Rát Mátyás-díjat, amelyet idén a szövetség elnöke, Novotny Zoltán vett át. A hetvenhárom éves újságíró, sportújságíró 1963 óta a Magyar Rádió munkatársa, 2004 óta a PRÚSZ elnöke. 1968 óta minden nyári olimpiáról közvetített. Munkásságát tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, idén Táncsics Mihály-díjjal is elismerték.

Bagdán Zsuzsanna, képek: Sereg Krisztián

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió