Szétosztották a németországi Partnerhilfe Egyesület tavalyi adományát

2012. január 30., hétfő

Sok más közép-kelet-európai ország egyházához hasonlóan a Magyarországi Református Egyház is részesült a németországi lelkipásztorok önkéntes felajánlásait kezelő Evangelische Partnerhilfe adományaiból.

Az elmúlt évtizedek során sok lelkipásztor és egyházi munkatárs mindennapjait könnyítette meg a Partnerhilfe segítsége. A rendszerváltást követően Magyarország társadalmi és gazdasági helyeztében végbement változások hatására a Partnerhilfe Egyesület az elmúlt esztendőkben – érthető módon – jelentősen csökkentette a támogatás mértékét, amelynek a fennmaradó részét a Magyarországnál nehezebb gazdasági, pénzügyi helyzetben lévő országokban élő lelkipásztorok megsegítésére használja.

2011-ben a Magyarországi Református Egyház a Partnerhilfe Egyesülettől 92 900 euró támogatást kapott. Az elmúlt évek hagyományai alapján az MRE Partnerhilfe Bizottság – a Zsinat Elnökségi Tanácsával való konzultáció alapján – úgy határozott, hogy a támogatást a nyugdíj típusú ellátásban részesülők közül a 85 000 forintnyi havi kiegészítő nyugdíjnál kevesebbet kapó lelkipásztorok, valamint a három vagy több gyereket nevelő lelkészcsaládok között osztja szét, személyenként és családonként egyenlő arányban, 28 452 forint összegben.

A támogatás célba juttatását az elmúlt esztendőkben a Magyarországi Református Egyház a Református Lelkészi Nyugdíjintézeten keresztül végzi. A Református Lelkészi Nyugdíjintézet jelentése alapján 2011-ben mindösszesen nyolcszáz-hetvenkilenc személy, illetve család részesült Partnerhilfe támogatásban. Már évek óta nem kapnak Partnerhilfe támogatást az egyházi intézményekben dolgozók, illetve aktív lelkipásztorok, s a nyugdíj típusú ellátásban részesülők közül azok, akiknek a havi nyugdíjkiegészítése meghaladja a 85 000 forintot.

A Magyarországi Református Egyház hálás a Partnerhilfe Egyesület támogatásáért és segítségéért.

MRE Kommunikációs Szolgálat


Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió