A Zsinati Tanács elfogadta az MRE 2011-es költségvetését

2010. december 08., szerda

A Magyarországi Református Egyház jövő évi költségvetése 1,7 milliárd forinttal lesz nagyobb a 2010-esnél, összesen 12,7 milliárd forintot tesz majd ki. Jelentősen nő a következő évben az államtól átvállalt feladatok fedezete és jóval meghaladja az ez évit a közegyházi költségvetés is. A novemberben hozott határozatoknak megfelelően már 2011-ben megkezdődik a lelkészi nyugellátás harmadik pillérének a megerősítése.

A Magyarországi Református Egyház jövő évi költségvetése 1,7 milliárd forinttal lesz nagyobb a 2010-esnél, összesen 12,7 milliárd forintot tesz majd ki. Jelentősen nő a következő évben az államtól átvállalt feladatok fedezete és jóval meghaladja az ez évit a közegyházi költségvetés is. A novemberben hozott határozatoknak megfelelően már 2011-ben megkezdődik a lelkészi nyugellátás harmadik pillérének, a nyugdíjalapnak a megerősítése.

A Zsinati Tanács és a Zsinat novemberi tanácskozása után december 8-án, szerdán, az előbbi testület ismét összeült. A napirend fő pontja az MRE 2011-es költségvetésének megtárgyalása és elfogadása volt. A tanácskozást Kusnyír László, az abaúji egyházmegye lelkészi főjegyzőjének áhítata kezdte, valamint Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnökének megnyitója vezette fel.

Az MRE 2011-es költségvetésének tervezetét Bellai Zoltán, a gazdasági bizottság elnöke ismertette. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elfogadandó költségvetés sajnos nem tud teljesen végeleges lenni; az állami költségvetés egyházi támogatási összegei ugyanis – az elfogadás hiányában – egyelőre nem véglegesek, és bizonyos költségvetési sorok elnevezésének változása miatt az azokban szereplő összegek szétbontása (hogy pontosan melyik egyházi feladatra és milyen mértékben fordíthatóak majd) még nem teljesen világos. A kormányzattal történt egyeztetések során elhangzott, hogy bizonyos támogatásokat pályázati úton kívánnak majd szétosztani; ennek rendszeréről azonban még nem lehet semmit sem tudni. (Így az egyházi költségvetés összeállításakor az előterjesztők a szórványtelepülési és kistérségi állami támogatás, valamint a hitoktatási tevékenység támogatása esetében változatlan összeggel kalkuláltak.)

Az egy évvel ezelőttihez képest növekedő a végösszeg, de Bellai Zoltán emlékeztetett, hét-nyolc évvel ezelőtt ennél magasabb összegből gazdálkodott a református egyház. A teljes költségvetés 12 768 400 273 forint. A bevételi oldalon az államtól átvállalt feladatok fedezete nőtt a leginkább, 5 529 170 200 forintról 6 865 151 000 forintra. Az egyházi működés ellátmánya: 4 196 656 003 forint lesz. A közegyházi költségvetés is jelentősen bővül, a 2010-es 1 062 434 940 forintról 1 488 470 625 forintra nő.

A lelkészi nyugellátási rendszer működtetése 150 millió forinttal nő 2011-ben: a növekmény jelentős részét a nyugdíjalap novemberben elhatározott megerősítése teszi ki, ez 120 millió forint lesz.

A Zsinati Tanács rövid vita után, apróbb módosításokkal elfogadta a Magyarországi Református Egyház 2011-es költségvetését.

A Zsinati Tanács és a Zsinat novemberben már tárgyalta a balatonszárszói SDG Konferenciaközpont jövőjét. Akkor a testületek úgy döntöttek, hogy a telep visszakerül egyházi kezelésbe. A Tanács elé most került javaslat értelmében a testület arról határozott, hogy a novemberben kijelölt egyéves átmeneti időszakra a jelenlegi üzemeltetővel, a Szárszó Kft.-vel kössenek szerződést. A tagok arról is döntöttek, hogy írjanak ki pályázatot a konferenciatelep operatív gyakorlati ügyintézését végző szervezői, vezetői tisztség betöltésére. A tanács arról is határozott, hogy megteszik az intézkedéseket a hosszú távú tervek és a hasznosítási koncepció kidolgozása érdekében.

A Zsinati Tanács Csomós József tiszáninneni püspök javaslatára négymillió forint rendkívüli támogatást szavazott meg a vilmányi egyházközségnek, miután az előző éjszaka leégett a közösségi ház (az épületet a helyi iskola osztályteremnek is használja) tetejének egy része.

Csepregi Botond, fotó: Kalocsai Richárd

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió