Imádság a koreai békéért

2010. december 20., hétfő

altShin Seung-Min, a Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyházának külügyi és ökumenikus vezetője december 20-án reggel kéréssel fordult mások között a magyar református közösséghez.

Shin Seung-Min, a Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyházának külügyi és ökumenikus vezetője december 20-án reggel azzal kéréssel fordult mások között a magyar református közösséghez, hogy imádkozzanak a koreai békéért, amit mind Észak- mind Dél-Korea részéről veszély fenyeget. A testvéri szolidaritásra való felszólítás hátterében az áll, hogy megkezdődött az a dél-koreai éles hadgyakorlat a két ország határtérségében, amely ellen a koreai presbiteriánusok felhívására a nemzetközi keresztyén közösség is tiltakozott korábban.

A hogy arról korábban beszámoltunk, az Észak- és Dél-Korea közötti feszült helyzet tovább fokozódott, miután november 23-án Észak – Korea rakétákkal tűz alá vette a dél-koreai Yeonpyeong-szigetet.

Két észak-koreai tengerész életét vesztette, 17-en megsebesültek az akció során, amikor az észak-koreai tüzérség több tucatnyi ágyúlövést adott le a Koreai-félszigettől nyugatra, a Sárga-tengeren, a két Korea vitatott tengeri határának közelében húzódó szigetre.

Korábban is voltak már fegyveres incidensek a két ország között, de évtizedek óta ez az első eset, hogy Phenjan olyan területet támad, ahol civilek is laknak. Több tucatnyi lövedék hullott a sziget településére és a közelben lévő haditengerészeti laktanyára. A körülbelül egy órán át tartó támadásban számos lakóház kigyulladt és lángra kapott egy domboldal növényzete is
Kemény megtorlást helyezett kilátásba Dél-Korea arra az esetre, ha Észak-Korea folytatja provokációit - közölte a szöuli elnöki hivatal.

A Koreai Köztársaság Presbiteriánus Egyháza (PROK) a kialakult hadi állapot miatt szükségesnek érezte, hogy felemelje hangját a békét és emberi életeket fenyegető lépések ellen, mellyel politikai ellentéteket kívánnak megoldani a térségben. November 24-én az egyház egy nyilatkozatot fogalmazott meg, melyben a két koreai vezetőséget javaslataival szólította meg, mindenek előtt célul tűzve ki a megbékélést. Ezt a helyzetet súlyosbítja a most kezdődött hadgyakorlat.

Kapcsolódó cikkek:

Az áldozatok haragját nem szabad bosszúállásra fordítani

A dél-koreai püspökök felhívása

Az EVT főtitkára a koreai válságról – ima a félszigetért

Dél-Koreai püspökök felhívása

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió