Kompenzálják az egyházi dolgozók bérét

2011. február 24., csütörtök

A Zsinati Tanács ülésén elhangzott, hogy a Magyarországi Református Egyház a többi egyházzal közösen tárgyalást folytat a kormányzattal az egyházi fenntartású közfeladatokat ellátó intézményekben dolgozók bérkompenzációjának kérdéséről.

A február 23-án megtartott Zsinati Tanács ülésén elhangzott, hogy a Magyarországi Református Egyház a többi egyházzal közösen tárgyalást folytat a kormányzattal az egyházi fenntartású közfeladatokat ellátó intézményekben dolgozók bérkompenzációjának kérdéséről.

A bérkompenzáció bevezetésére azért volt szükség, mert a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével több munkavállaló jövedelme csökkent.

Az állam a költségvetésből mintegy 22 milliárd forintot szán a kompenzáció fedezetére, amelyet a 2011. évi költségvetési törvényben megjelölt céltartalék terhére fognak kifizetni az érintett intézményeknek. Az intézmények ezeket az összegeket csak és kizárólag a bérkompenzációra használhatják fel, és azzal az év végén el kell számolniuk.

A Zsinati Tanács ülésen elhangzott, hogy a kormányzat nyitott, és keresi a megoldást arra vonatkozóan, hogy hasonlóan az állami szféra munkavállalóihoz legyen arra fedezet, hogy az egyházi fenntartású intézmények dolgozói is megkapják a bérkompenzációt, így fizetésük nettó értéke ne legyen kisebb 2011-ben, mint amennyi 2010-ben volt.

Navracsics Tibor szerdán újságíróknak azt mondta, hogy az államigazgatásban mindenkit kompenzálnak, akit esetleg hátrányosan érintett az idén bevezetett új adórendszer. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól függ, hogy a kompenzációra mikor adja meg a kereteket. Amint lehet az államigazgatásban visszamenőlegesen azonnal kifizetik a bérkompenzációt.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió