Emlékezés a gályarabokra

2020. február 11., kedd, Debrecen

A gályarabok kiszabadításának emléknapján, február 11-én, kedden emlékülést, majd koszorúzási ünnepséget tart a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszéke, a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszéke, a Magyar Emlékezethelyek Kutatócsoport (Debreceni Egyetem BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet).

Program:

09.00 – 10.00: Tudományos ülésszak

Helyszín: a Debreceni Református Kollégium Kistanácsterme

  • Emlékezés az emlékezőkre. A gályarabok oszlopa és a debreceni reformátusság ünneplési gyakorlata a 19–20. század fordulóján – Fazakas Gergely intézetigazgató egyetemi docens
  • A gályarab emlékműnél rendezett 20. századi kollégiumi megemlékezésekről – rövid korreferátumot tart Győri L. János, a Református Művelődés- és Iskolatörténeti Kutatóintézet igazgatója és Gaál Botond, az MTA doktora, nyugalmazott egyetemi tanár.

Levezető elnök: Baráth Béla egyetemi tanár, tudományos rektorhelyettes

10.00: a Gályarab emlékmű megkoszorúzása

Helyszín: Emlékkert

Köszöntőt mond: Pusztai Gábor tanszékvezető egyetemi docens.

A Debreceni Református Kollégium kiemelkedő történeti öröksége a gályarabok emlékoszlopa. Ez az emlékmű – Balogh Ferenc egyháztörténész professzor és a debreceni teológus ifjúság önképző körének kezdeményező szándéka szerint – immár 125 éve örökíti meg a hitvallásukért bátran kiálló lelkészek és tanárok emlékét. Napjainkban a magyarországi protestánsok vallásszabadságért vívott küzdelmének nemzetközileg ismert mementója, ugyanakkor a magyar–holland történelmi kapcsolatoknak szintén kiemelkedő emlékezeti helye. Az emlékmű feliratai pontosan utalnak arra, hogy az életben maradt hitvallókat a holland Michiel de Ruyter admirális 1676. február 11-én szabadította fel. Február 11. hagyományosan a gályarab szabadítás emléknapjának számít.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.