Hit és alkotás

2019. szeptember 11., szerda

„Fontos, hogy a református hit lelki-szellemi örökségei és intézményei megújulhassanak, és nyitva álljanak az érdeklődők előtt" – mondta Fekete Károly tiszántúli püspök kedden Debrecenben, az „ORANDO ET LABORANDO" – Imádkozva és dolgozva című pályázat sajtótájékoztatóján. Hat templomot újít fel a Tiszántúli Református Egyházkerület európai uniós forrásból a jövő év közepéig.

A Tiszántúli Református Egyházkerület csaknem 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztésére, amiből megújul a szatmárcsekei, a kismarjai, a létavértesi és három debreceni református templom – a bejelentésnek otthont adó egyetemi mellett a csonkatemplomként is emlegetett Kistemplom és a Kossuth utcai Veres templom. A hat épületre kiterjedő beruházás részeként létrejön a Reformáció öröksége – Tiszántúli református kulturális attrakció tematikus útvonal, amely a helyi sajátosságok mellett a reformáció egy-egy korszakát mutatja majd be.

A mostani fejlesztéssel jelentős vallástörténeti értékeket hordozó templomok újulnak meg Debrecenben – közölte Papp László polgármester a sajtótájékoztatón. A Kistemplom 1726 óta áll, ez Debrecen legrégibb keresztyén temploma, a Veres templom pedig az ország egyik olyan református temploma, amelynek falára bibliai jeleneteket festettek a 19. században. A kismarjai templom a Bocskai családhoz, a létavértesi az Irinyiekhez, a szatmárcsekei a Kölcsey családhoz kötődik. 

A felújítások és az azokhoz kapcsolódó turisztikai attrakciók részleteit Szabó János fejlesztési tanácsos ismertette: a fejlesztés célja, hogy a már meglévő, nemzeti, történelmi, egyházművészeti valamint muzeális értéket képviselő egyházi kulturális örökség egyre szélesebb körben váljon ismertté. Az érintett gyülekezetekben turisztikailag is népszerű látogatóhelyeket hoznak létre, ahol az érdeklődők interaktív módon szerezhetnek fontos történelmi és kulturális ismereteket.

Építési beruházásokra, valamint installációs, hang, fény-, és vizuáltechnikai és marketing eszközök beszerzésére, beépítésére fordítják majd az 1 496 818 373 forintos, GINOP-7.1.4-16-2016-00014-as azonosítószámú pályázaton elnyert összeget. Az adott templom történetének és a gyülekezet sajátosságainak kreatív ismertetése mellet Kismarján, a Kistemplomban és az Egyetemi templomban a tornyot is látogathatóvá teszik. A beruházások a tervek szerint 2020. június 30-ig fejeződnek be.

reformatus.hu
Fotó: Barcza János
Forrás: MTI, ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.