Szórványóvodai központot építenek Maradékon

2019. június 29., szombat

Ameddig magyar nyelven tanulnak a gyerekek, addig lesz magyar jövő is a Kárpát-medencében – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a maradéki református óvoda június 28-i alapkőletételén. Az óvoda átadása után a háromévestől egészen tízéves korukig megszakítás nélkül járhatnak majd magyar nyelvű oktatási intézménybe a délvidéki szórványközösségben élő gyermekek.

Maradék egy kis szerémségi település maréknyi magyarral, ahol 1978-ban megszűnt a magyar iskola. A településen 2012 óta Halász Dániel szolgál református lelkészként, az ő közreműködésével újult meg a helyi magyar oktatási és kulturális élet. 2013-ban indítottak a Generális Konvent segítségével hétvégi foglalkozásokat óvodásoknak, 2014 áprilisától délelőtti alkalmakat tartanak számukra a Bethlen Gábor Alap támogatásából, 2015-ben pedig sikerült újra magyar nyelvű általános iskolai osztályt indítani a településen.

Maradéki maradék
Nem tudjuk, mit mond egy szerbnek, ha ezt a szót hallja: Maradik. Ahhoz, hogy településnevek sorsokat meséljenek el, ismerni kell a nyelvet, amelyen valamikor elnevezték őket. Maradék maroknyi magyar közössége, a délvidéki szórványok szórványa vállalja és szereti nevét, kicsiségével járó feladatait. 2013 nagypéntekén ennél a feltámadásában bízó közösségnél jártunk.

„Most olyan épület készül, amely lehetőséget ad arra is, hogy az első osztályt megelőző iskolai előkészítő év során is legyen magyar nyelvű oktatás Maradékon" – fogalmazott az alapkőletétel előtt Halász Dániel. Az óvoda átadása után a gyerekek háromévestől egészen tízéves korukig megszakítás nélkül járhatnak majd magyar nyelvű oktatási intézménybe. „Ezalatt felkészülhetnek arra, hogy az újvidéki magyar tagozatban mind nyelvi, mind tanulmányi szempontból megállhassák a helyüket" – bizakodik a szórványközösségben szolgáló lelkész.

A maradéki óvodai oktatást korábban a Tiszántúli Református Egyházkerület is támogatta 2016-os jótékonysági báljának bevételével. Az új épület – melynek alapkövét pénteken tették le – a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának 80 millió forintos támogatásával épül fel. Az elkészült központ kétszáz négyzetméter alapterületű lesz, két óvodai csoportszobával, valamint az alagsorban egy százötven fő befogadására alkalmas teremmel, amely más, közösségi eseményeknek is otthont adhat. Az utazást iskolabuszprogram biztosítja, az óvoda továbbra is felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül várja a magyar, szerb és horvát ajkú gyerekeket, akiknek szülei fontosnak tartják, hogy a gyerekek megtanuljanak magyarul.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program a Vajdaságban közel 1,3 milliárd forintból valósul meg, ebből hat szórványóvodai központot alakítanak ki, illetve három szórványóvoda felújítását támogatják, nyolc korszerű kisbuszt biztosítanak a gyerekeknek, harminc településen pedig egyéb, egyszeri óvodai fejlesztéseket valósítanak meg. A fejlesztéseknek köszönhetően több száz új óvodai férőhely jön létre.

reformatus.hu
Forrás: MTI
Fotó: Schön Bálint / Facebook, Nemzetpolitikai Államtitkárság

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.