„Euróárvák” néven új program indul

2019. május 09., csütörtök

A Kelet- és Közép-Európát sújtó elvándorlás családokra gyakorolt káros következményeinek enyhítésére indított támogatási programot az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE).

Számos gyermek nő fel a nyugati országokban munkát vállaló szülei nélkül Kelet-Európában, és bizonyos mértékben Dél-Európa országai is érintettek. A nemzetközi sajtó ezekre a gyerekekre gyakorta csak „euróárvaként” hivatkozik. Tanulmányok kimutatták, hogy a Moldovai Köztársaságban a gyerekek több mint fele gyermekkorát az anyja vagy apja jelenléte nélkül éli le. A nem kormányzati szervezetek úgy becsülik, hogy körülbelül ötszázezer és egymillió közötti gyermek van hasonló helyzetben az Európai Unió tagállamaiban, többek között Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban. A Karitász szerint akár kilenc millió „európai árva” élhet Ukrajnában is.

Az euróárvák a szülői szeretetet csupán a bankszámlára érkező rendszeres átutalás vagy a postán érkező márkás ruha- és játékcsomagok útján tapasztalhatják meg, miközben nélkülözniük kell a valós kapcsolatot a szüleikkel. A Skype-beszélgetések aligha helyettesítik a valódi öleléseket. Nem túlzás azt mondani, hogy hogy ezek a gyerekek traumaként élik meg ezt a helyzetet, ami megfosztja őket attól a szeretettől, amely a felnőtt életre készítené fel őket. Fennáll annak a veszélye is, hogy az ilyen módon „elhagyatott” gyermekek kiszolgáltatottabbakká válnak mindenféle visszaéléssel (például a szexuális zaklatással) szemben, elégtelen orvosi ellátásban részesülhetnek és hajlamosak lesznek a depresszióra. Gyakorta pedig az oktatásukat is elhanyagolják.

Az „euróárvák” összetett helyzete megkülönböztetett vizsgálatot igényel. Vannak olyan esetek, amikor ezek a gyermekek és fiatalok megfelelő gondoskodásban részesülnek rokonaiknak köszönhetően, és gazdaságilag előnyös helyzetben élnek a környezetükhöz képest, köszönhetően szüleik külföldön szerzett jövedelmének. Ezeket a statisztikákat azonban fenntartással kell kezelni, hiszen a „migráns munkavállalók” származási országai nem arról híresek, hogy megbízható adatokat szolgáltatnának.

A GEKE támogató programot indít annak érdekében, hogy tagegyházai figyelmét felhívja erre a súlyos problémára, és arra ösztönözze őket, hogy szembenézzenek vele. A GEKE Tanácsa úgy döntött, hogy anyagilag is támogat egyházi programokat az érintett országokban, amelyek azokról a gyermekekről és a fiatalokról viselnek gondot, akiket ez a válságos helyzet sújt.

Kritériumok

  • A GEKE tagegyházai három éven keresztül egyenként évi 10 000 eurós támogatásra pályázhatnak az „euróárvákat” támogató programjaik működésére. Egyházanként egy program nyerhet támogatást.A hároméves időtartam nem hosszabbítható meg. Ha két vagy több egyház működik együtt egy projektben, akkor a támogatás is ennek megfelelően növekszik.
  • A kérelemnek meggyőzően kell bemutatnia azt, hogy a program az „euróárvák” javát szolgálja. A pályázatokat a Gustav Adolf Werk (GAW) nevű szervezet kezeli és a GEKE által előkészített, a támogatást biztosító olasz protestáns segélyalap, az Otto Per Mille (OPM) római irodája által jóvágyott hivatalos jelentkezési űrlapot minden esetben ki kell tölteni.
  • A finanszírozást igénylő egyháznak biztosítania kell a projekt szakmai támogatását, és a szakmai háttér meglétét pályázatában igazolnia kell. A projektet maga az egyház, vagy annak segélyszervezete, diakóniai intézménye indíthat.
  • A finanszírozás harmadik évében találkozóra kerül sora projektfelelősök részvételével, amelynek célja a tapasztalatok és eredmények megosztása és ajánlások megfogalmazása a GEKE Tanácsa számára annak jövőbeli munkájához.

Forrás: www.leuenberg.eu

Fotó: GAW Leipzig

Fordítás: Kiss Virág

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.