Közel-keleti segélykiáltás

2018. szeptember 17., hétfő

Egyházunk közel-keleti partnerszervezetének főtitkára, Rosangela Jarjour humanitárius segítségnyújtásra és a szíriai keresztyének támogatására szólított fel az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) bázeli nagygyűlésén.

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége szeptember 13. és 18. között Bázelben tartott nagygyűlésének 200 résztvevője, immár hagyományosan, a közel-keleti protestánsok helyzetéről is tájékoztatást kapott.

A Közel-Keleti Egyházak Protestáns Közösségének (FMEEC) főtitkára hozzászólásában katasztrofálisnak nevezte az iraki és szíriai helyzetet. „Krisztus egyházaiként fel kell emelni szavunkat a béke mellett mindkét országban, Szíriában pedig a fegyveres konfliktus azonnali beszüntetését és politikai megoldást kell sürgetnünk” – hangsúlyozta Rosangela Jarjour szeptember 15-én a bázeli Münsterben.

A FMEEC 1974-ben jött létre. A szervezetben Egyiptom, Szíria, Libanon, Palesztina, Jordánia, Irán, Kuvait, Szudán, Algéria, Tunézia és Irak egyházai képviseltették magukat. Az FMEEC ma tizenhét tagegyházat számlál, amelyek többsége református. Az anglikán egyházkerületek (Egyiptom és Észak-Afrika, Irán, Jeruzsálem, Ciprus és az Öböl-menti országok, valamint Szudán), a Jordániai és Szentföldi Evangélikus Egyház és a tunéziai metodisták mellett, különböző nevek alatt (presbiteriánus és evangelikál) Algéria, Irak, Egyiptom, Szudán, Irán, Kuvait református egyházai szerepelnek a listán. A FMEEC ösztönözte egységtörekvés egyik legfontosabb gyümölcse a 2006-os Ammani Nyilatkozat, a református és az evangélikus tagegyházak közötti teljes egyházi közösséget rögzítő történelmi megállapodás, amely az európai protestáns egyházak közösségét megalapozó Leuenbergi Konkordia mintájára született meg. A FMEEC küldetésének része, hogy a térség egyházainak aktuális helyzetéről és kihívásairól a nemzetközi közösséget tájékoztassa.

Jarjour felszólította a GEKE tagegyházait, hogy biztosítsanak humanitárius segítséget a szíriai és iraki nép testi, szociális és pszichológiai jólétének elősegítésére, valamint támogassák a helyi keresztyén egyházakat és gyülekezeteket. A szükség Szíriában a legnagyobb, ahol civilek, mindenekelőtt nők és gyermekek vesztik életüket a fegyveres harcokban, Szíria észak-keleti, kurdok felügyelte térségében pedig ellehetetlenült a gyülekezetek és egyházi iskolák munkája.

A főtitkár azt is kiemelte, hogy Irakkal szemben a szíriai egyházak csak kevés segítségben részesülnek. „A háború alatt a legtöbb nemzetközi partnerünk beszüntette a támogatást”, jelezte Jarjour, aki ezt politikai okokra vezeti vissza. „A szíriai háborúban az egész világ részt vesz”, ezért a nagy segélyszervezetek nehézségekkel szembesülnek, amikor az országban akarnak dolgozni.

A főtitkár méltatta a svájci reformátusok szíriai gyerekeknek juttatott támogatását. A Svájci Református Egyházak Szövetségének (SEK) kezdeményezésére a GEKE nagygyűlése nyilatkozatot tervez elfogadni az iraki és szíriai helyzetről. „Nem maradhatunk némák a szenvedés láttán” – fogalmaznak a tervezetben, amelyben arra a veszélyre is felhívják a figyelmet, hogy korábbi konfliktusok könnyen a feledés homályába vesznek.

A svájci reformátusok segélyszervezete, a HEKS egyebek mellett a vasárnapi iskolai program támogatásával segíti a helyi református közösségeket. A kezdeményezést a Magyar Református Szeretetszolgálat kampányának keretében a magyar reformátusok is támogatják. További információ a szíriai reformátusokról...

Külügyi Iroda

Forrás: www.cpce-assembly.eu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.