Kamasz fiúk gyújtogattak a téren, ez okozta a tüzet a Ráday utcai kollégiumban

2019. február 01., péntek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös nyomozása megállapította: szándékos gyújtogatás miatt égett ki a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Felsőoktatási Kollégiuma, és vesztette életét egy ember.

A nyomozók két 15 éves és egy 16 éves fiút gyanúsítanak a január 23-i, Ráday kollégiumi tűzesettel összefüggésben. A gyanú szerint a kamaszok a kollégium Markusovszky tér felőli, lezárt bejáratánál meggyújtottak egy matracot, erről terjedt tovább a tűz az épületben – tájékoztatta egyházunk Kommunikációs Szolgálatát a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A fiatalokat gyanúsítottként hallgatták ki közveszélyokozás miatt, a gyanúsítottak a kihallgatáson beismerő vallomást tettek, tettüket megbánták és szabadlábon védekeznek.

A vallomások alapján egyelőre annyi tudható, hogy a három fiatal január 23-án egyikük otthonában tervezte el, hogy valahol tüzet gyújtanának, ezt követően kétszáz forintból körömlakklemosót vettek, majd a Markusovszky térre mentek, hogy ott felgyújtsanak „egy kukát vagy valami hasonlót”. A téren találtak egy szivacsot, ami a kollégium falának volt támasztva, majd azt az egyikük lelocsolta a körömlakklemosóval, másikuk pedig meggyújtotta. Ezt követően sietve távoztak a helyszínről.

Terdik Tamás, a BRFK vezetője elmondta, a három fiatalt csütörtökön fogták el, majd a BRFK Bűnügyi Főosztályának nyomozói halált okozó közveszély okozás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. A fiúk tettüket a gyújtogatáskor „egyfajta heccnek” tekintették, de együttes ténykedésük hozzájárult a kollégium kiégéséhez, ugyanis a falhoz támasztott szivacs egy használaton kívüli ajtó előtt állt, ami mögött a berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, melynek tetején nyitva volt az ablak, így a tűz „mintegy kéményhatással” tudott terjedni – ez volt az oka annak, hogy a tűzoltókat a kiérkezésükkor már komoly tűz fogadta: bár a riasztást követően nyolc percen belül a helyszínre érkeztek, addigra a kollégium épülete több szinten égett.

A tűzoltás január 23-án este három órán át, a végleges munkákkal együtt pedig másnap délelőttig tartott, ezalatt a helyszínen mintegy száz tűzoltó dolgozott. Már az oltás alatt meghatározták, hol keletkezett a tűz, de a vizsgálatok még mindig zajlanak.

„Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a Ráday Kollégium szándékos gyújtogatás áldozata lett” – reagált Bogárdi Szabó István püspök a nyomozás eredményeire. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke köszönetet mondott a hatóságok alapos vizsgálatért, bízva abban, hogy a következő időszakban teljes körűen feltárják az okokat és a körülményeket. „Mélyen fájlaljuk, hogy kamaszok ragadtatták magukat erre az emberéletet is követelő szörnyű tettre. Imádkozunk értük is a minden kegyelem Istenéhez” – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István.

reformatus.hu, fotó: MTI, Kalocsai Richárd

Cikkeink a budapesti teológián január 23-án keletkezett tűzről:


Kiutalják a támogatásokat a rádays diákoknak
Kollégiumtűz: tovább folyik a mentés, gyűlnek az adományok
Szerdára eldőlhet, hol laknak majd az otthon nélkül maradt rádays diákok

Gyűjtés indult az áldozat családjának

5 millió forint fél nap alatt a rádays diákoknak

Kollégiumtűz: Ön is segítene?

Nem sérültek meg hallgatók a kollégiumtűzben

Még mindig parázslik a Ráday Kollégium

Egy ember meghalt a kollégiumtűzben

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.