Együtt a reménységben és tanúságban

2018. november 28., szerda

Először ülésezett az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) nyáron megválasztott vezetőtestülete. A tanácskozás eredményéről a szervezet közleményben értesítette a tagegyházait.

November 22. és 24. között Brüsszelben ülésezett a CEC júniusi újvidéki nagygyűlésén megválasztott vezetőtestülete, a Governing Board. Az ülés Guli Francis-Dehqani alelnök áhítatával kezdődött az Európai Kápolnában, a Brüsszel szívében található multikulturális és ökumenikus helyszínen.

A kápolna, eredeti nevén a feltámadás temploma, egy a város központjában található katolikus templom, amelynek 15. században épült elődjét 1904-ben, a város terjeszkedése miatt leromboltak. Az európai negyed szívében található épület 2001 óta, amikor az eredeti templom tervei alapján felújították, a jezsuiták vezetésével imahelyként működik.

A vezetőtestület alapvetően a szervezet elkövetkező öt évének munkatervét dolgozta ki és fogadta el. A stratégiai munkaterv központjában az egyházi közösség és az ökumenikus együttműködés elmélyítése, és a béke, igazságosság és megbékélés előmozdítása áll Európában, valamint az egyházak hangjának képviselete az európai intézményekben.

A testület, szokásához híven, nyilvános állásfoglalások formájában reagált az aktuális globális eseményekre és kihívásokra.

A testület megerősítette a keresztyén egyházak környezetvédelmi hálózatának (ECEN) az ENSZ 2018-as éghajlatváltozási konferenciája (COP24) előtt Katowicében megfogalmazott nyilatkozatát, amelyik ambiciózus és gyors cselekvésre hívta a kormányokat, az Európai Uniót, egyéneket és egyházakat egyaránt a környezeti krízis kapcsán.

A vezetőtestület az ENSZ migrációval és menekültüggyel kapcsolatos „globális megállapodása” kapcsán is kiadott egy nyilatkozatot. Eszerint az ENSZ dokumentumban megfogalmazott irányelvek kifejtése és alkalmazása jó kiindulópont a migráció kezelésének globális kezelésére.

A jelenlévő egyházi képviselők az Európai Egyházak Migrációs Bizottságának (CCME) végrehajtóbizottságával együtt emlékeztek meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának hetvenedik évfordulójáról. „Valamennyien szabadnak és egyenlőnek születtünk” címmel a testület az emberi jogok előmozdítása és védelme melletti elkötelezettségre hívta az egyházakat Európa- és világszerte.

A tanácskozás alkalmat adott a közös imádságra és a CEC tagegyházainak hagyományait követő istentiszteleti közösségre is.

A CEC vezetőtestületi tagjainak teljes listája a szervezet honlapján érhető el.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.