Személyre szabott haladás

2018. november 05., hétfő

A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Gazdasági Igazgatósága 2019 februárjától szakmai gyakorlati programot indít pályaválasztás előtt álló gimnazistáknak és pályát már választott egyetemi hallgatóknak. Tolnai Ágnes pénzügyi és gazdasági elemzővel, az egyetem munkatársával beszélgettünk.

– Miben különbözik ez a program a vállalatok általános gyakornoki programjaitól?

– Utóbbiak célja a jövőbeni munkaerő kiválasztása és heteken vagy hónapokon át tartó tesztelése az éles bevetés előtt. Aki megfelel, további lehetőséget kap. A KRE Gazdasági Igazgatóságának gyakornoki programja szellemiségében különbözik az ilyen típusú programoktól. A résztvevők stressz- és teljesítménykényszer-mentes környezetben próbálhatják ki magukat a különböző területeken összetett, a képességek széles skáláját megmozgató feladatokon keresztül. Célunk, hogy segítsük a résztvevőket annak a területnek a megtalálásában, amelyben otthonosan tudnak mozogni, és ezzel közösségüket a legeredményesebben tudják szolgálni. Így a program mentorálás is, ahol a hitben járó, fejlődni vágyó fiatalok egyetemünk szellemi-lelki környezetében gyarapodhatnak.

– A gyakornoki programokat általában a felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak vagy a frissen végzetteknek írják ki, ide azonban gimnazisták is jelentkezhetnek. Miért tartja az egyetem fontosnak, hogy ezt a korosztályt is megszólítsa?

– A pályaválasztás minden középiskolás esetében nehéz kérdés. Van, akinek határozott elképzelése van arról, hogy mi szeretne lenni, és ezért valamely meghatározott egyetemre fog jelentkezni. De nem biztos, hogy pontosan tudja, milyen feladatai lesznek majd a választott hivatásában, illetve annak melyik részterülete az, amelyik a legjobban illik képességeihez. A gimnazisták is betekinthetnek a munkafolyamatokba, illetve mintafeladatokon keresztül megismerhetik a választott terület legjellemzőbb kérdéseit. Nekik a program ugyanúgy a készségek és képességek feltárásáról és az ezekhez legjobban illő részterület megtalálásáról szól. Szintén fontosnak tartjuk, hogy a diákoknak igazodási pontot adjunk a továbbtanulásban úgy, hogy bemutatjuk a választott terület képzéseinek kínálatát egészen a tantervektől a tanulandó tantárgyakon, feldolgozandó tankönyveken és hallgatói kötelezettségeken át az oklevél megszerzéséhez szükséges teljes feltételrendszerig.

A Károli Gáspár Református Egyetem Gazdasági Igazgatósága várja a jelentkezéseket gyakornoki prog­ramjára. Bővebb információt a www.kre.hu oldalon vagy a 06-30-901-3465 telefonszá­mon kaphatnak.

– Milyen területeken próbálhatják ki magukat a résztvevők?

– Elsősorban a leendő közgazdászokat, jogászokat és mérnököket várjuk pénzügy és számvitel, pénzügyi tervezés, kontrolling, munkaügy, közbeszerzés, jog, beruházás, ingatlanüzemeltetés, IT-üzemeltetés területeken. Sikeres felvételi esetén további beszélgetéseken igyekszünk megtalálni az igazodási pontokat, és személyre szabni az elvégzendő feladatokat. A folyamatos kapcsolattartás mentor és gyakornok között lehetővé teszi az egyéni fejlődést, a szakmai és személyes gátlások feltárását, és az abból adódó problémák kezelését, megoldását.

– A programot azonban nemcsak magyar nyelven hirdetik, hanem nemzetközi gyakornoki programként is.

– Igyekszünk ezen a téren is kihasználni a KRE szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerét. Nyáron külföldi diákok is részt szoktak venni a gyakornoki programban, így a jövőben várhatóan a magyar hallgatókkal közösen dolgoznak a nemzetközi projekteken.

Reformátusok Lapja

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió