Több, mint visszaemlékezés

2018. november 01., csütörtök

Ebben az évben is ökumenikus ünnepségen emlékeztek meg a reformáció kezdetéről Budapesten, a Reformációi emlékparkban.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa rendezvényén Fischl Vilmos, a szervezet főtitkára hangsúlyozta, hogy a reformáció lényege a megújulás, a reformáció emléknapján pedig a protestánsok nemcsak visszaemlékeznek a reformátorok tetteire, hanem igyekeznek lélekben ők maguk is megújulni.

Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára előadásában arról beszélt, hogy a családok évében a reformációt ünneplő keresztyén embereknek újra hitet kell tenniük a család mellett. A családi élet „számunkra nem egyszerűen elvi kérdés, nem célszerű társadalmi rend, hanem a Bibliából fakadó felismerés” – fogalmazott, majd hozzátette: Luther Márton sem csak az egyházat szervezte át, hanem a Biblia tanításaként hirdette, hogy az emberi élet alapvető ajándéka és természetes rendje a házasság, illetve a gyermekvállalás. Ez komoly felismerés volt, hiszen a középkorban a megszentelt életet élő szerzetesekről azt tartották, hogy „lelkileg közelebb vannak a mennyországhoz”, az ő életüknek pedig része a családi életről való lemondás is – mondta.

A reformátorok szerint a keresztyén élet és az egyház megújulása is a családban kezdődik, Luther kis kátéjában ír arról, hogyan tanítsa a családfő az ő háza népét - tette hozzá az egyháztörténész. Mint mondta, protestánsként egy roskadozó életformát szeretnénk megerősíteni az igei üzenettel, bármilyen eszmék, ideológiák tépik is ma a családot és a keresztyén társadalom alapértékeit.

A megemlékezés végén a MEÖT tagegyházainak lelkészei áldást mondtak, majd virágokat és koszorúkat helyeztek el a reformáció emlékművénél.

MTI, fotó: Vargosz

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió