Látta már a Diplomatát?

2018. október 05., péntek

A Soli Deo Gloria diákmozgalom vezetőjeként dolgozott, a 2. világháborúban az üldözött zsidók mentésében is részt vett és szervezője volt a 75 évvel ezelőtti balatonszárszói Magyar Élet Tábornak. Soos Gézáról, a református embermentőről film is készült a közelmúltban, mely mostantól ingyenesen megnézhető.

Az idei Reformátusok Szárszói Konferencián emléktábla avatásával emlékeztünk Soos Géza református lelkipásztor, kormánytisztviselő hitvalló életére. Soos Géza (1912–1953) a Soli Deo Gloria Református Diákszövetség elnökeként Püski Sándorral együtt szervezte meg az 1943-as szárszói konferenciát, a történelmi jelentőségű Magyar Élet Tábort. A második világháború alatt kulcsszerepet játszott a németellenes magyar külpolitikában, az ellenállásban és az üldözöttek mentésében. Idehaza, majd kényszerű emigrációjában is elszántan küzdött az evangélium hirdetéséért, a szociális problémák megoldásáért és a magyarságért.

Az idén augusztusi évfordulóra egy ismeretterjesztő rövidfilm is készült, amely Soos Gézának a világháború alatti ellenállásban vállalt szerepét mutatja be. A Murdy Péter rendezte alkotás mostantól ingyenesen elérhető az interneten. Ha tetszett és többet szeretne tudni a kalandos életútról, kattintson ide!

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.