A szeretet beépült a falakba

2018. szeptember 16., vasárnap

„Azért újult meg a kollégium, mert nemcsak a hozzáértő munkások és a pénz, hanem a szeretet építette" – Kolozsváron átadták a Református Kollégium magyar állami támogatással megújult épületét vasárnap.

A Farkas utcai református templomban tartott hálaadó istentiszteleten Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét. Prédikációjában kijelentette: azért újult meg a kollégium, mert nemcsak a hozzáértő munkások és a pénz, hanem a szeretet építette, és a szeretet be is épült ismét a falakba. A nemzet építette, és amit egy nemzet épít fel, az hosszú ideig megmarad, mert egy közösség akarja azt. A püspök egy régi mondást idézett, amely szerint a templom a nagyok iskolája, az iskola a kicsik temploma. Úgy vélte, a hit és az oktatás összetartozik.

Az istentisztelet után az iskola udvarán leleplezték az épület felújításának emléktábláját. A két év alatt elvégzett munkálatokat a magyar kormány 700 millió forinttal támogatta. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára a helyszínen köszönetet mondott mindazoknak, akik megőrizték és továbbvitték a kollégium szellemiségét. Az államtitkár Románia vezetőinek azt üzente, hogy ne féljenek a magyaroktól. „Mi innen keresztény embereket bocsátunk ki, akik nemzetük hűséges tagjai, de országuk hűséges állampolgárai lesznek, és ezt az országot erősítik" – jelentette ki. Hozzátette: attól se kell félni, ha Magyarország támogatja az egyházi iskolák fejlesztését, mert ezáltal romániai munkások kapnak munkát, akik ebben az országban fizetik be az adót, és ezáltal Románia gazdasága fejlődik.”

Az 1990-ben újraindított Kolozsvári Református Kollégium – amint igazgatója Székely Árpád felidézte – az ingatlan-visszaszolgáltatás után 2002-ben költözhetett be az 1801-ben épült Farkas utcai öreg épületébe. Az iskola 1902-ben átadott új épületét és tornacsarnokát az egyháznak nem sikerült visszaszereznie. Ebben az egyik legrangosabb kolozsvári román tannyelvű iskola működik. A Kolozsvári Református Kollégiumban olyan hírességek tanultak, mint Áprily Lajos költő, Kós Károly építész, Sütő András drámaíró és Wass Albert író. Az intézménynek ma 800 diákja van.

Részletes tudósítást olvashatnak az eseményről az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján.

Forrás: MTI, fotó: Kiss Gábor / reformatus.ro

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.