Balog: Az egyházban van a helyem!

2018. szeptember 13., csütörtök

Lemondott képviselői mandátumáról és visszatér az aktív egyházi szolgálatba Balog Zoltán református lelkipásztor, korábbi emberierőforrás-miniszter. Nem történik drámai változás, hiszen a politikán túl is vannak fontos dolgok, amelyekért érdemes áldozatot hozni – nyilatkozta a Magyarországi Református Egyház hivatalos honlapjának.

Balog Zoltán a Generális Konvent idei plenári ülésén összegezte miniszteri tevékenységét

Úgy fogalmazott, hogy áldozatot hozott a lemondásával.

– Valóban úgy érzem, áldozatot hozok azzal, hogy lemondok képviselői mandátumomról, de amiért ezt megteszem, az most fontosabb, mint a képviselőség. Hálás vagyok Istennek, hogy részt vehettem az ország irányításában, és köszönöm a miniszterelnök úr bizalmát. Ezután is szívesen vállalok olyan közéleti feladatot, ami összefér a református lelkészséggel. Pártnak sosem voltam tagja, erre annak idején édesapámnak is ígéretet tettem, azt viszont sosem titkoltam, hogy azt a politikai irányzatot támogatom, amit a Fidesz és Orbán Viktor képvisel.

– A hivatalos közleménye úgy szólt, hogy egyháza és gyülekezete visszahívta, a lelkipásztori szolgálat pedig nem egyeztethető össze a képviselői mandátumával. A miniszterség összeegyeztethető volt?

– Az egyházi törvények nem teszik lehetővé, hogy valaki egyszerre képviselő és református lelkész legyen, viszont a miniszterségre nem vonatkozik ez a korlátozás. 12 évig szüneteltettem a lelkészi szolgálatomat, helyettes lelkipásztor szolgált a Hold utcai gyülekezetben. Most ez az állapot szűnik meg azzal, hogy kérem a státuszom visszaállítását. Nem szakadtam el a gyülekezettől eddig sem, amikor tehettem, vállaltam szolgálatot, hirdettem Isten igéjét.

A Kárpát-medencei egyházak nevében Steinbach József dunántúli püspök méltatta

Mi az a „fontosabb, mint a képviselőség”?

– Az egyházam szolgálata. A Kárpát-medencei református egyházi vezetők, a Generális Konvent legutóbbi ülésén, Lillafüreden egyértelműen és nyilvánosan is világossá tették, hogy visszahívnak, visszavárnak, az egyházban van a helyem. Sosem felejtem el azokat a pillanatokat, amikor megköszönték a munkámat, olyan szeretettel vettek körül, amit a politikában nem gyakran tapasztalhat meg az ember.

Marad a Polgári Magyarországért Alapítvány élén, valamint romaügyi biztos, de vállalna-e tisztséget az egyházban a lelkipásztori szerepen túl?

– Folytatom a gyülekezeti szolgálatot. Bár mindig figyelemmel kísértem egyházam működését, szeretnék most még jobban bekerülni a vérkeringésbe. Nincsenek egyelőre távolabbi terveim, ha pedig valamivel megkeresnek a későbbiekben, majd mérlegelem, hogy belefér-e az életembe, és meghozom a döntést.


Korábbi videóinterjúnkban hat éves miniszteri tevékenységének mérlegéről, a keresztyénség társadalomformáló szolgálatáról, valamint a magyar reformátusokra bízott üzenetről is kérdeztük Balog Zoltánt.

Fekete Zsuzsa, fotó: Vargosz

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió