Hazai tanulmányút valósult meg az EFOP 1.9.8-17-2017-00002. projekt keretében

2018. augusztus 13., hétfő

A Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálati intézményeinek szervezet- és szakmafejlesztése című EFOP 1.9.8-17-2017-00002. azonosítószámú projekt keretében sor kerül olyan önállóság fókuszú szolgálatfejlesztésre, amely a fogyatékossággal élő személyek önellátó képességének minél magasabb szintre történő emelését támogatja. A szolgáltatásfejlesztés hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismerésével és adaptációjával történik.

Ezen célok megvalósítása érdekében 2018. július 9-10-én a projekt szakmai megvalósításában részt vevő 14 fő munkatárs hazai tanulmányúton vett részt a Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthonában, valamint a szekszárdi Kék Madár Alapítvány által működtetett Ízlelő Étteremben.


 

A Pándy Kálmán Otthonban sor került a 2014. január 1-je óta működő, az országban elsőként létrehozott támogatott lakhatás szolgáltatás megismerésére. Az intézmény 183 lakóról gondoskodik, folyamatosan törekszik a nyújtott szolgáltatások megújítására, valamint különös figyelmet fordít a lakók aktivizálására, valamint önellátási képességük fejlesztésére. Az intézmény fejlesztő foglalkoztatás keretében, valamint külső akkreditált foglalkoztató segítségével biztosít többfajta munkalehetőséget.

 

A szekszárdi Kék Madár Alapítvány gyermekek napközbeni ellátása, valamint munkaerőpiaci szolgáltatások biztosítása mellett vállalkozásként működteti az Ízlelő Éttermet. Az Étterem 2007-ben nyílt meg, az országban az első olyan étterem volt, amelyben a vezetőségen kívül kizárólag fogyatékos, megváltozott munkaképességű ill. tanulásban akadályozott embereket foglalkoztatnak. Az étterem meglátogatása alkalmat adott a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával kapcsolatos speciális tudások, technikák megismerésére.

 

A tanulmányúton szerzett tapasztalatokat a résztvevő megvalósítók írásban rögzítették, amely egy Zárótanulmány alapjául szolgáló beszámolóban került összefoglalásra.

 

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.