A jövőt építik Kárpátalján

2018. június 18., hétfő

Átadták a XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon összegyűjtött adományokat a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak. A három millió forintos támogatást a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) fél millió forint értékű élelmiszer felajánlással egészítette ki. Fekete Károly tiszántúli püspök a június 17-i ünnepélyes átadáson azt hangsúlyozta, mennyire fontos a kárpátaljai emberek jövőképének építése.

„Nagyon fontos számunkra, hogy Kárpátalján építsük azt a jövőt, amelyben benne van a református egyház és azok a gyermekek, akik a nagydobronyi internátusban nevelkednek, hiszen ők a jövő családanyái” – mondta Fekete Károly tiszántúli püspök. Hozzátette: a nagydobronyi gyermekotthon védett környezetben biztosítja a leánygyermekek nevelését és tanítását, olyan munícióval látja el őket, ami tartalmas életet ígér nekik.

Az egyházvezető kifejtette: a Tiszántúli Református Egyházkerület saját részének tekinti Kárpátalját, hiszen egykor hozzá tartozott. Ez az összetartozás nyilvánul meg a mostani gyűjtésben, a Magyar Református Szeretetszolgálat által eljutatott heti rendszerességű támogatásokban és mindabban a szeretetben, amellyel határon túlra szakadt testvéreiket segítik.

Katkó László, a gyermekotthon igazgatója beszámolt arról, hogy a jótékonysági bál pénzadományát mikrobusz vásárlására fordítják, mellyel a fogyatékkal élő és mozgáskorlátozott gyermekeket a helyi iskolába és egészségügyi vizsgálatokra szállítják majd. Az intézmény vezetője emlékeztetett arra, hogy az önfenntartó gyermekotthonban hatvan leánygyermeket nevelnek, az ukrán állam segítsége nélkül. Ezért is jelent számukra sokat a magyarországi és a holland reformátusok több évtizedes támogatása. Az MRSZ ezúttal félmillió forint értékű élelmiszeradománnyal járult hozzá a nagybodronyi otthon működéséhez.

Az ünnepség után Kolozsi András nagydobronyi lelkész vezetésével élelmiszer-csomagokat osztottak a helyi romatelep lakóinak. 

Forrás: MTI, ttre.hu, fotó: Barcza János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.