Reformátusokat is díjaztak a nemzeti ünnepen

2018. március 15., csütörtök

Berkesi Sándor karnagyot, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatóját Kossuth-díjjal tüntették ki március 15-én az Országházban, Steinbach József és Zán Fábián Sándor református püspökök szolgálatát pedig a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel ismerték el.

„Március 15. örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe. Ezért vált hagyománnyá és ezért köszöntik ezen a napon mindazokat, akik a legjobb tudásukkal szolgálnak” – fogalmazott ünnepi beszédében Áder János köztársasági elnök. Az államfő szerint 1848. március 15. világossá tette: a magyarok nem akarják kiengedni kezükből a saját sorsuk feletti döntés jogát. A forradalom első évfordulóján, 1849-ben, a honvédő háború közepette csak keveseknek jutott ideje az ünneplésre; március 15. hősei különböző posztokon, de mind a haza ügyét szolgálták – emlékeztetett.

Áder János elmondása szerint ekkor bebizonyosodott, hogy a magyarok ragaszkodnak szabadságjogaikhoz, a nemzeti függetlenséghez, a haladás szelleméhez, és hajlandók áldozatot hozni érte. Ha kell vitákban, ha kell, heves ütközetekben, de – miként az áprilisi törvények kimondták – "jogban és érdekben" egyesítve. „Ezért nem tudta kikezdeni 1848-49-et sem az idő, sem az elhallgatás, sem a történelemhamisítás, sem a kisajátítás. Az elmúlt 170 év politikai csörtéi során el-eltévedő pengék sem tudtak sebet ejteni rajta” – fogalmazott.

Az államfő szerint a nemzeti ünnep alkalmából díjazott művészeket, tudósokat, közéleti személyiségeket ma is a tenni akarás, a haladás eszménye sarkallja egyre jobb és jobb teljesítményre. „Ők azok, akik művészetükkel örök érvényű értékeket képviselnek, hűek nemzeti hagyományainkhoz, s egy zavaros eszméktől terhelt világban is meg tudják mutatni, mi a katarzis – méltatta Áder János a kitüntetetteket. – Akik tudományos munkájukkal, kutatásaikkal egyszerre a jelent és a jövőt is szolgálják. Akik szorgalmukkal, fáradhatatlanságukkal, elkötelezettségükkel mindannyiunknak példát mutatnak.” 

Díjazott reformátusok

Berkesi Sándor Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatója, a Debreceni Református Kollégium Kántusának vezetőjének munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el.

A neves egyházzenész a magyar protestáns énekkultúra megőrzését és továbbadását elhivatottan szolgáló értékteremtő művészi és tanári pályája, valamint a határon túli magyarság körében végzett kiemelkedő zenepedagógusi munkájáért tűntették ki a díjjal. „Rendkívül meglepett a kitüntetés, hiszen az egyházzenészek nincsenek olyan rivaldafényben, mint a világi előadók – nyilatkozta az MTI-nek a díjazott.

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke részére „az egyházkerület közösségei érdekében végzett elhivatott lelkészi szolgálata, valamint széles körű oktatói és publikációs tevékenysége elismeréseként.”

Ugyanezt az elismerést kapta Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke „a nemzeti és keresztyén értékek képviselete, valamint a kárpátaljai magyarság megmaradása iránt elkötelezett lelkipásztori és egyházi vezetői szolgálata méltatásaként.”

Református kitüntetettek
Március 13-án és 14-én a nemzeti ünnepre készülve további református személyiségeket díjaztak, róluk kapcsolódó cikkünben olvashatnak.

Forrás:  MTI, szerkesztette: Farkas Zsuzsanna, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.