Milyen legyen a jövő Európája? – A lengyelországi egyházak válasza

2018. február 23., péntek

Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) nyílt levele széleskörű konzultációra hívta tagegyházait. A közép-kelet európai hang erősítéseként a lengyelországi egyházak közösen fogalmazták meg válaszukat a levélre.

„A CEC nyílt levele Európa jövőjéről érthetően és világosan megfogalmazza azokat az aggodalmakat, amik a lengyelországi egyházak és a társadalom helyzete szempontjából is relevánsak. A lengyel CEC-tagegyházak készek hozzájárulni a levél által kezdeményezett értekezéshez” – hangzott el a Lengyelországi Egyházak Ökumenikus Tanács által szervezett február 14-i konzultáción.

Az CEC levele a lengyelországi tagegyházak között konzultációt indított el az egyházak szerepéről Európa jövőjében. A CEC hét lengyel tagegyháza közül hat képviseltette magát a találkozón, amit az is gazdagított, hogy a Római Katolikus Egyház képviselője is jelen volt.

Peter Pavlovic , a CEC tanulmányi titkára kiemelte: „a legértékesebb eleme ennek a diskurzusnak az, hogy ilyen széleskörben reflektálnak a kontinens egyházai a levélre. A lengyel egyházak hozzájárulása nagymértékben gazdagítja a párbeszédet és annak eredményét.”

Ez a konzultáció lehetőséget adott arra, hogy kiemeljék a levél azon pontjait, amik leginkább kapcsolódnak a lengyel vitához. Marek Izdebski, a Lengyel Református Egyház püspöke hangsúlyozta: „az Európai Unió eltávolodott azoktól az eszméktől, amik az alapjait képezték ennek az eredetileg világos látomást követő kezdeményezésnek. Az egyháznak dolgozniuk kell azon, hogy az EU alapvető értékei iránti bizalom újraépüljön.”

A résztvevők levélre adott válasza egybehangzó volt abban a tekintetben, hogy „a CEC-levél által kiemelt értékek, mint a szolidaritás és a közösségépítés valóban fontosak, de nem látni jelenlétüket a hétköznapokban. Ezeket kell leginkább ápolni és védeni a helyi közösségekben, és az egyház fontos szerepet tölthet be ezen a területen.”

Az értekezés felhívta a figyelmet Európában néhány véleménykülönbségre Kelet és Nyugat- Európa között, legfőképpen az értékekhez való hozzáállás illetve az egyházak és a szekularizáció viszonya kapcsán. „Az egyházaknak nem kellene félniük az Európáról, konkrétabban annak jövőjéről szóló konzultáción való részvételtől, ahogyan attól sem, hogy megfogalmazzák aggodalmaikat saját nyelvükön” – mondta Andrzej Kuzma, a Lengyel Ortodox Egyház képviselője.

Európa történelmében és jövőjében fontos szerepük van az egyházaknak. Az egyházak nélkül nincs jövője Európának, szögezték le a konzultáció résztvevői. A jelenlévők üdvözölték mind a nyílt levelet, mind az általa elindított párbeszédet, ami szerintük lehetőséget teremtett arra, hogy részt vegyenek az CEC tagegyházak ökumenikus életében. Továbbá ez kiváló alkalmat adott számos lengyelországi tagegyháznak, hogy a CEC közösségének ez által is aktívabb tagjaivá váljon.

A magyar egyházak válaszát a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Szociál-etikai Bizottsága fogalmazta meg és küldte el tavaly novemberben a CEC nyílt levelére. Az MRE aktív résztvevője volt a kelet-közép európai regionális konzultációnak is. Március 1-2. között az Európai Egyházak Konferenciája és az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) Bécsben közös konzultációt szervez, ahol a protestáns egyházak a CEC újvidéki nagygyűlésének előkészítéseképpen tovább tárgyalják a nyílt levelet és törekednek Európa közös protestáns válaszának megfogalmazására.

Forrás: CEC

Fordította: Tamási Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.