Híd épek és fogyatékkal élők között

2017. június 07., szerda

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Együtt-Egymásért Fesztivált Sajósenyén. Színes, interaktív programokkal invitálták az érdeklődőket, akik az egész Kárpát-medencéből érkeztek a kétnapos eseményre. A fogyatékkal élők számára életre hívott találkozó célja egymás értékeinek megismerése és a társadalom sérültekről alkotott képének formálása.

Megannyi program várta a látogatókat május 25-én és 26-án Sajósenyén, a „Fészek" Fogyatékosok Reformátusok Ápoló-Gondozó Otthona udvarán: volt állatsimogató, kisvonatozás, kézműves foglalkozás, táncház, lézershow és kirakodóvásár – utóbbin az intézmények saját készítésű portékáit lehetett megvásárolni. Fellépett a Kicsi Madár Néptáncegyüttes, valamint koncertezett a Kiss Kata Zenekar és a Magyar Contitental Singers.

A középpontban mégsem a meghívott fellépők, hanem a fogyatékkal élők voltak, hiszen értük indult el 2003-ban a találkozó. „Célunk, hogy a sérültek és családjaik számára két örömteli napot szervezzünk. Szeretnénk megmutatni, hogy az Istentől kapott szeretet hogyan formál közösséggé embereket, bárhonnan is jöttek" – nyilatkozta Kövér Imre főszervező.

Elmondta azt is, hogy tizennégy éve, a Fogyatékosok Európai Évében egy olyan rendezvényt szerettek volna létrehozni, mellyel hidat építhetnek épek és fogyatékkal élők között. Megfogalmazása szerint bár mind különbözünk, a fesztiválon mégis egységben lehetnek együtt a vendégek.

A találkozóra főként a fogyatékos és más otthonok, közösségek csoportjait és segítőiket várták, de mindenkit szívesen láttak, aki egy kicsit is fontosnak érzi a sérült emberek ügyét. Jelen voltak a diakóniai, megyei, alapítványi fenntartású intézmények ellátottai a környék gyülekezeteivel, támogató szolgálatokkal együtt, melyek közül sok a találkozó lebonyolításában is segített.

A rendezvény mottója ezúttal az Ézsaiás könyvéből vett „A megrepedt nádat nem töri el..." kezdetű mondat volt. Ezzel a szervezők azt szerették volna üzenni, hogy Isten számára a sérült emberek élete is fontos és hogy általa az egész életre szóló „repedések" is gyógyulni tudnak.

Az intézményvezető kifejtette: a találkozón befolyt adományokat minden második évben valamelyik határon túli rászoruló intézmény számára ajánlják fel. Ezúttal az Erdélyben található havadtői árvaház javára gyűjtöttek, ahol huszonhét nehéz sorsú fiatalról gondoskodnak.

Tirek.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.