Jézus élete gyermekszemek tükrében

2017. február 23., csütörtök

Jézus élete címmel rajzpályázatot rendezett a pestszentimrei Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola Kárpát-medencei református általános iskolások számára. A pályázat ünnepélyes díjkiosztóját és a rajzokból készített kiállítás megnyitóját február 17-én tartották az iskola galériájában.

„A hagyományteremtő rendezvény célja a Kárpát-medencei fiatalok összefogása, identitástudatuk erősítése és a keresztyén nevelés a képzőművészet eszközeivel – olvasható Tóth Betty tanár beszámolójában. – A bibliai témák új életre keltek a gyermekszemek tükrében és az alkotó gyermekkezek szorgos munkája alatt."

A versenyre ötszáznegyven gyermekrajz érkezett be negyvenöt iskolából. Hetvenöt pedagógus segítette a felkészülésben az ifjú alkotókat. Legtöbben a Jézus születése, az angyali üdvözlet, Lázár feltámasztása és a csodálatos halfogás témában készítettek pályaművet különböző technikával. Másokat a vihar lecsendesítése és a menekülés Egyiptomba téma ragadott meg. A zsűri elnöke Magyar József festőművész, a programsorozat elindítója és kurátora volt, a zsűri tagjai Bodnár Imre grafikusművész és Oszter Dezső festőművész voltak.

A megnyitón Hajdú Bálint Kadosa, a pestszentimrei gyülekezet lelkésze tartott áhítatot, aki Lázár feltámasztásán keresztül a csodák megértését egyértelműsítette: minden csoda egy Istenre mutató jel. „Amikor a feltámadt Lázár egy ünnepi vacsorán újra ott ülhetett Jézus mellett, puszta jelenlétével hirdette, hogy a csoda valósággá lett. Ezek a gyermekművek is legyenek szavak nélküli bizonyságtevői Isten szeretetének!"

Szontagh Pál, a rendezvényt támogató Református Pedagógiai Intézet igazgatója beszédében elmondta, hogy a gyermekek képesek kinyitni a szívüket és olyanokat is le tudnak rajzolni, ami nem „kézzel fogható".

Lévai István Zoltán, Pestszentimre alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta a Kárpát-medencei összefogást: Makótól Nyíregyházáig, Kaposvártól Kolozsvárig, Pécstől Zilahig közel félszáz település képviseltette magát a megmérettetésen.

„Sokszor végignéztem a pályaműveket. Más és más kompozíciók. Sokféle anyaghasználat, remek színek. Ami közös bennük: mindegyik tehetségről árulkodik. És még többről: Istenhitről szól!"– zárja beszámolóját Tóth Betty tanár.

reformatus.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió