Hazánk keresztyénüldözés elleni központtá válna

2017. január 28., szombat

Közel-keleti vallási vezetők arra kérika nyugati demokráciákat, hogy teremtsenek jövőképet és nyújtsanak humanitárius segélyt a közel-keleti keresztyéneknek, ne a befogadásukkal akarjanak segíteni.

Magyarország a keresztyénüldözés ellen fellépő szervezetek központjává és támogatójává akar válni – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára január 27-én Budapesten, „Az összefogás új lehetőségei az üldözött és diszkriminált keresztény közösségek érdekében" című nemzetközi konferencián.

Rétvári Bence úgy vélekedett, hogy ma nagyobb mértékű a keresztyénüldözés a világban, mint Néró korában; minden öt vallási üldözött közül négy keresztyén. „Ezért arra kérik a közel-keleti vallási vezetők a magyar kormány képviselőit, hogy a többi között Irakban és Szíriában teremtsenek jövőképet, nyújtsanak humanitárius segélyt a nyugati demokráciák a keresztényeknek, ne a befogadásukkal akarjanak segíteni" – mondta a politikus a hét ország tizenhét szervezetének részvételével megtartott tanácskozáson.

Török Tamás, az Emmi üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárságának vezetője arról beszélt, hogy kétezer éves keresztyén kultúrák felszámolása zajlik a Közel-Keleten és az Európai Unióban is nő a vallási indíttatású terrorcselekmények száma. Kiemelte: a helyettes államtitkárság létrehozását a többi között az indokolta, hogy koordinációt teremt a kormányon belül a keresztyénüldözés elleni fellépés érdekében, illetve jogszabályokat is kezdeményezhet. Továbbá együttműködnek a külügyi tárcával és az egyházakkal, civil szervezetekkel is, illetve kapcsolatban állnak az ENSZ-szel, a hágai bírósággal és az Európai Parlamenttel. 

Hölvényi György európai parlamenti (EP) képviselő azt hangsúlyozta: egy kereszténydemokrata politikus legfőbb feladata az EP-ben, hogy felhívja a figyelmet egy vallástalan Európában a keresztyének szenvedésére és közös cselekvésre késztesse az európai partnereket. „Európa nem tud egységet felmutatni a keresztényüldözés ellen – folytatta –, ezért volt szükség a magyar kormánynak a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság létrehozásáról szóló döntésére." Hozzátette: „ha a következő egy évben nem mennek vissza százezrek Irakba, megszűnik a helyi kereszténység. A politikus úgy vélekedett, nemcsak a kereszténységre veszélyes, de az iszlámot is szétrombolja a keresztényellenesség."

A tanácskozás második részében zárt ajtók mögött külföldi keresztyén szervezetek képviselői számoltak be működésükről, illetve a közösségüket ért atrocitásokról.

A magyar országgyűlés valamennyi párt támogatásával közös határozatot fogadott el arról: elítéli a keresztyénüldözést, az Iszlám Állam tevékenységét, és felszólítja a nemzetközi büntetőbíróságot, hogy kezdeményezzen eljárást népirtás miatt. Emellett európai vándorkiállítással kívánják felhívni a figyelmet a keresztyénüldözés veszélyére és helyben is szükségesnek tartják a humanitárius segítségnyújtást. Speciális ösztöndíjprogramot dolgoztak ki az üldözött keresztyének képviselői számára és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen előadássorozatot tartanak az üldözött keresztyén egyházakról.

MTI, fotó: Marjai János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.