Nemzetközi konferenciát tartanak a keresztyénüldözésről Budapesten

2017. január 25., szerda

Szeretnék, ha a magyar főváros az egyik központjává válna az üldözött keresztyének megsegítésének és a keresztyénüldözés elleni fellépésnek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: szeretné, ha Budapest az egyik központjává válna az üldözött keresztyének megsegítésének és a keresztyénüldözés elleni fellépésnek. E folyamat egyik első állomása a pénteki konferencia, amelynek az a célja, hogy a keresztyénüldözés témakörével foglalkozó szakemberek rendszeresen Budapesten gyűljenek össze, és közösen dolgozzák ki a a keresztyénüldözés elleni fellépés cselekvési tervét.

A konferencián tizenöt nemzetközi szervezet vezetői, képviselői vesznek részt: mások mellett a vallásszabadság védelmére alakult ADF International amerikai szervezet, az Open Doors felekezetközi szervezet, az Aid to the Church in Need katolikus jótékonysági szervezet és a Konrad Adeauner Alapítvány.

Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a találkozó célja az együttműködés megerősítése. Szavai szerint az általa vezetett helyettes államtitkárságnak mint kormányzati szervezetnek sokkal több lehetősége van, mint a kutatóintézeteknek vagy a jótékonysági szervezeteknek. Diplomáciai kapcsolatai révén hatékonyabban tud fellépni, és ezt a „nemzetközi szervezetek érzik és számítanak is az együttműködésre". A helyettes államtitkár hozzátette: a helyben segítés mellett legalább ilyen fontos „megtörni Európa közömbösségét", felhívni a világ figyelmét a problémára.

A két államtitkár január elején Irakban egyeztett helyi egyházi vezetőkkel a segítségnyújtás lehetőségeiről. Az iraki egyházi vezetők azt kérték, hogy Magyarország mint az Európai Unió tagországa lépjen fel egy „nemzetközi garanciahálózat kidolgozása érdekében". Az emberek ugyanis csak akkor fognak visszatérni a felszabadított városokba, ha a közösségnek lesz jövőképe, ha biztosak lehetnek abban, hogy gyermekeik iskolába járhatnak, és öt év múlva nem kell újra menekülniük. „Valamiféle önkormányzatiságot kéne létrehozni a ninivei fennsíkon a keresztény közösségeknek" arra a körülbelül tíz évre, amíg újra kialakulnak az együttélés keretei a többségi társadalommal. „Emellett a közel-keleti egyházi vezetők fontosnak tartják, hogy a humanitárius szervezetek minél nagyobb és hatékonyabb együttműködési hálózatai épüljenek ki a keresztények megsegítésére" – tette hozzá Török Tamás.

Kétszázmillióan szenvednek Krisztusért világszerte
Az egyre erősödő vallási-etnikai nacionalizmus következtében tovább nőtt a keresztyénüldözés mértéke 2016-ban – derül ki az ezzel foglalkozó nemzetközi szervezet év elején közzétett jelentéséből. Az Open Doors listáját korábbi cikkünkben böngészhetik.

MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.