Reformáció Ukrajnában?

2017. január 20., péntek

Miközben a reformáció ötszázadik évfordulójára készül a Kárpát-medence egész reformátussága, a kárpátaljai egyházkerület különleges helyzetben van: az ukrajnai államfő szerint a lelki megújuláson keresztül vezet az út a polgárháború és válság sújtotta ország felemelkedéséhez.

Az ukrán parlament tavaly augusztus 26-án fogadta el Petro Porosenko a reformáció ötszázadik évfordulójának megünneplésére vonatkozó javaslatát. Az ortodox ország újprotestáns kapcsolatokkal bíró államelnöke rendeletében előírja, hogy a jubileumi ünnepségsorozatot, a reformáció eredményeit népszerűsítő tudományos és ismeretterjesztő konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket a protestáns egyházakkal együttműködésben kell kidolgozni. A dokumentum a reformáció üzenetét terjesztő kiadványokat és a reformátori iratok ukrán nyelvű kiadását kéri az evangéliumi közösségektől, az oktatási intézményeket pedig arra szólítja, hogy a tananyagban jelenjen meg a reformáció. A rendelet felhívja a figyelmet a reformáció emlékét őrző épületek megóvásának, a reformációt bemutató kiállítások és filmalkotások létrehozásának, azok közmédiában történő bemutatásának fontosságára. A levéltárak és állambiztonsági szolgálatok számára előírja, hogy hozzák nyilvánosságra a protestáns felekezetek kommunista időszakban történt üldöztetéseivel kapcsolatos iratokat, az önkormányzatokat pedig arra kéri, segítsék a helyi egyházak jubileumi ünnepségeinek megvalósítását.

Az ukrán reformációs weboldal nyitóképe

„A lelki megújuláson keresztül újjászülethet az ország. Ukrajnának reformálódnia kell” – szól az emlékév ukrajnai jelszava. Az állam által kiadott prospektus kifejti, hogy az ember a szabadulást nem közvetítőkön keresztül kapja, hanem hit által, majd ismerteti a kilencvenöt lutheri tételt, a négy solát, valamint a reformáció hatását a világra és Európára. A kiadvány rámutat: Ukrajnának mai válságos helyzetében nem reformokra, hanem reformációra van szüksége, mert a reformáció vívmányai tették egykor Európát is sikeressé. Az állam arra kéri az egyházakat, gyűjtsék a templomokba az ifjúságot, hogy ott formálódjanak a társadalom felelős vezetőivé.

Zán Fábián Sándor püspök tájékoztatása szerint számos reformátori irat ukrán nyelvű fordítása megjelent már, tehát az előkészületek jóval a rendelet megjelenése előtt megkezdődhettek. A reformáció ukrajnai jelenlétét bemutató több száz oldalas katalógusból azonban a kárpátaljai magyar reformátusok sajnos annak ellenére kimaradtak, hogy az ország mai területén övék a legrégebbi, leghitelesebb és legnagyobb lélekszámú protestáns közösség. Miután jelezték sérelmüket, az állam bocsánatot kért a kárpátaljai reformátusoktól, és hogy kompenzálja az őket ért méltánytalanságot, az ukrán köztévé a Kárpátaljai Református Egyház szolgálatát bemutató kisfilmek sorát készítette el és vetítette le főműsoridőben az elmúlt hónapokban. A reformáció évének január 8-i megyei megnyitóján is előkelő lehetőséget kaptak a magyar reformátusok. Az Ungváron öt protestáns egyház által megrendezett eseményen Héder János lelkészi főjegyző tartott előadást, Zán Fábián Sándor püspök pedig a jelenkor reformációjával kapcsolatban osztotta meg a gondolatait.

Kiss Sándor

Az írás megjelent a Reformátusok Lapja 2017. január 22-i számában, A határokon túl is az évfordulóra készülnek című összeállításhoz kapcsolódó tartalomként.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.