Indul a Kárpát-medencei református oktatási intézmények adománygyűjtése

2016. november 04., péntek

A Kárpát-medence református iskoláinak tanárai és diákjai 2010 óta minden év végén adománygyűjtést szerveznek. A Kárpát-medencei Református Oktatási Alap céljaira befolyt összeg rendeltetése, hogy segítséget nyújtson nehéz helyzetben lévő, Magyarország határain kívül működő református oktatási/nevelési intézményeknek, illetve segítse ilyen intézmények elindítását.

2015-ben a Kárpát-medencei református iskolák összesen 16 099 617 forint adományt gyűjtöttek, amit a Magyar Református Egyház költségvetése 11 millió forinttal egészített ki. Így összesen 27 099 617 forint állt rendelkezésre a pályázati célok támogatására – tájékoztatta honlapunkat Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok, a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap adománygyűjtésének koordinátora. Mint elmondta, új bölcsőde, óvoda vagy általános iskola indítására, illetve a működésük támogatására harminckét pályázat érkezett.

Öt kiemelt projekt összesen 15 500 000 forint támogatásban részesült, ezen felül a Generális Konvent elnöksége tizenöt pályázatot részesített összesen 10 millió forint értékű támogatásban. A Magyar Bibliatársulat támogatásával 913 újfordítású bibliát vehettek át határon túli 9. évfolyamos tanulók. Az alap 400 ezer forinttal támogatta a Kárpát-medencei református tanévnyitó és a Kárpát-medencei Református Középiskolák XXI. találkozójának megrendezését is. A nyár és ősz folyamán a támogatások átutalásra kerültek.

Ábrám Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy idén ismét indul az adománygyűjtés. „Az évenkénti támogatás hathatós segítséget jelent a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és Délvidéken működő református intézményeknek. Kérjük az intézményeink vezetőit, pedagógusait, tanulóit és szüleiket, hogy támogassák ezt a kezdeményezést, és munkáljuk közösen a Kárpát-medencei református egységet ilyen módon is!" – fogalmazott a főgondnok.

Idén is három célt szolgál a gyűjtés: a végvárprogram magyar református óvodák és általános iskolák indításában segít, míg a megmaradási program a református intézmények működését támogatja, melyek egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben kapnak állami támogatást. A Magyar Bibliatársulattal együttműködve pedig minden Kárpát-medencei refis kilencedikest megajándékoznak egy újfordítású Bibliával. „Hisszük, hogy Isten meghallgatja kérésünket és ad áldást és gyarapodást intézményeinkben, és rajtuk keresztül is egyházunkban, nemzetünkben" – olvasható a 2016. évi adománygyűjtés valamennyi Kárpát-medencei püspök és főgondnok aláírásával ellátott felhívásában.

A kiemelt pályázatok idén a következők:
– református óvoda épületének befejezése (Hertelendifalva, Délvidék)
– református szórványdiákotthon sportpályájának felújítása (Kőhalom, Erdély)
– református egyházközség alapiskolája épületszárnyának felújítása (Rozsnyó, Felvidék)
– református líceum új sportpályájának létrehozása (Péterfalva, Kárpátalja)
– református gimnázium informatika terme gépparkjának cseréje (Szatmár, Királyhágómellék)

A részletes tájékoztatót és az adománygyűjtéssel kapcsolatos anyagokat a kapcsolódó letöltések között (cikkünk mellett jobbra) találják.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.