Nagypéntek munkaszüneti nap lehet

2016. október 15., szombat

A reformáció közelgő emlékévét jó alkalomnak tartja a kormány, hogy nagypéntek újra munkaszüneti nap legyen Magyarországon – erről Orbán Viktor beszélt egyházunk '56 tiszteletére rendezett zsinati emlékülésén.

„A reformáció emlékévét a kormány részéről alkalmas pillanatnak látjuk, hogy a nagypéntek méltó megünneplését úgy segítsük elő, hogy azt munkaszüneti nappá nyilvánítsuk" – jelentette be Magyarország miniszterelnöke október 14-én. Orbán Viktor ezt a Magyarországi Református Egyház Zsinatának ünnepi ülésén mondta, melyen az 1956-os forradalom, valamint az azt követő megtorlás hőseire, áldozataira és elszenvedőire emlékeztek. „Már csak egyetlen akadályt kell vennünk, egy karcagi református atyafi bólintására várunk” – tette hozzá, utalva valószínűleg arra, hogy a végleges döntéshez még Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beleegyezésére is szükség van.

A kormányfő ünnepi köszöntője elején Bogárdi Szabó István református püspök, az MRE Zsinata lelkészi elnökének szavaira reagált, aki az '56-os emlékülést megnyitó beszédében úgy fogalmazott: adósok vagyunk azzal, hogy felidézzük, amit 1956 átélői megfogalmaztak és kimondtak, például azokban a presbitériumi határozatokban, melyekkel gyülekezeteink a forradalom leverése után is kifejezték reményüket az egyház megújulása, szolgálatának helyreállítása, belső életének megtisztulása iránt. „Mi ma hozzájuk csatlakozunk, és abban is reménykedünk,hogy amit ők egykor kértek, valósággá lesz, például hogy nagypéntek újra ünnep lesz Magyarországon" – mondta a püspök.

Az emlékülésen a református egyház ’50-es évekbeli meghurcoltatásáról és a református keresztyén emberek, közösségek helytállásáról tartottak előadást, köztük Gulyás Lajosról, a forradalom tisztaságáért az életét kockáztató, majd később mártírhalált halt dunántúli református lelkipásztorról, a budapesti forradalom teológus mártírjairól, valamint a magyarországi események romániai következményeiről emlékeztek meg. Köszöntőt mondott Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke, Gulácsy Lajos nyugalmazott kárpátaljai református püspök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.  A református miniszter Orbán Viktor tapsvihart kiváltott bejelentéséhez még annyi tett hozzá: „a kormány annyit tud tenni, hogy nagypénteken munkaszüneti nappá nyilvánítja. Az, hogy ebből ünnepnap is legyen, az az egyházak dolga."

A zsinati emlékülésen részt vett Varga László volt dunamelléki lelkészi főjegyző, parlamenti képviselő. Az Európa Rádió arról számolt be, hogy a református lelkész 2011-ben egyéni képviselői indítványában már kezdeményezte: nagypéntek legyen piros betűs nap, hiszen keresztény hitünk központja, minden keresztyén felekezet ünnepe. Akkor azonban ehhez még nem társult többségi akarat.

Feke György, fotó: Dimény András, forrás: reformacio.ma

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió