Átadták a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumot

2016. október 11., kedd

Megnyílt a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom). A tanév eleje óta működő és október 11-én átadott intézmény roma származású és/vagy hátrányos helyzetű, felsőoktatásban tanuló diákok számára biztosít kollégiumi elhelyezést, ösztöndíjat, önismereti, kulturális és szakmai programokat a fővárosban.

Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott Bogárdi Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke, Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke, valamint az esemény házigazdája, Káli-Horváth Kálmán igazgató. Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára olvasta fel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjét, majd átadta a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) legújabb intézményét, mely szakkollégiumként és kollégiumként is fogadja idén szeptembertől a diákokat.

A hivatalos megszólalásokat a hagyományos protokolláris szalagátvágás helyett egy szelfi-készítés követte. A fotók felkerültek a kollégium közösségi terének szelfi-falára, amelyen a továbbiakban a szakkollégisták és a meghívott oktatók mellett az intézményben megforduló prominens személyiségek fotói is gyűlnek majd, ezzel is erősítve a közösség és az együttgondolkodás érzését. A programot a Tudás6alom slammer csoport fellépése zárta.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat küldetése, hogy szakkollégiumi rendszerével a felsőoktatási képzés szakmai támogatása mellett segítse a cigány kultúra elmélyítését és egy sokoldalúan képzett, elkötelezett, cigány identitását vállaló keresztény értelmiség nevelését. A KRSZH szakkollégiumait a történelmi egyházak tartják fenn az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

Ebbe a szervezetbe illeszkedik a Budapesti Református Cigány Szakkollégium, ahova a szeptemberi tanévkezdésre 19 szakkollégiumi hallgató nyert felvételt, valamint a 13 szabad kollégiumi férőhely is gazdára talált. A kollégisták olyan roma származású és/vagy hátrányos helyzetű diákok, akik szeptembertől valamelyik fővárosi egyetemen vagy főiskolán kezdték meg vagy folytatják tanulmányaikat.

A RefoRom célja, hogy kollégiumi elhelyezéssel, ösztöndíjjal, nyelvoktatási lehetőséggel, önismereti, kulturális és szakmai programok biztosításával esélyt teremtsen a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatóknak, hogy helyt álljanak a felsőoktatási versenyben, és kiemelkedő eredményekkel végezzék el tanulmányaikat.

Olvassa el az eseményről készült tudósítást az országos református cigánymisszió honlapján.

reformatus.hu, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.