Pont, ami összeköt

2016. augusztus 17., szerda

Idén az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) is részt vett a KözösPont Ifjúsági Fesztivál Misszió. Az ott szolgáló önkéntesek bemutatták, hogy képviselik a keresztyénség üzenetét egy fesztiválon.

A KözösPont Ifjúsági Fesztivál Misszió már tizenhat éve van jelen a nagyobb hazai könnyűzenei fesztiválokon. Az önkéntes fiatalokból álló csapat tagjai ezekben a felszabadult helyzetekben próbálják megszólítani a sátrukhoz látogatókat és beszélgetni velük kérdéseikről, kételyeikről.

Előkészületek

A KözösPont csapatába évről évre egyre többen jelentkeznek, ezért egy önkéntes egy nyáron általában egy fesztiválra jut el, hogy minél több fiatalnak lehetősége nyíljon e különleges misszió megtapasztalására.

Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda minden évben várja azok jelentkezését, akik szívesen részt vennének egy-egy fesztiválon. Ebben az évben több mint száz fiatal jelentkezett, akik egy februári beszélgetés után rövid képzésen vettek részt. A három alkalom során szituációs gyakorlatokkal, meghívott előadók segítségével és alapvető teológiai kérdések megvitatásával készültek fel az önkéntesek és lelkészek a nyári programokra. „A felkészülés valójában út az önismeret felé, hiszen muszáj tisztában lennünk saját magunkkal ahhoz, hogy megfelelő válaszokat tudjunk adni” – fogalmazott Horváth Zsuzsanna, az EFOTT-on résztvevő KözösPont sátor logisztikájáért felelős önkéntes, majd hozzátette, fontos, hogy a mindenkori jelentkezők ne legyenek ítélkezők és nyitottan álljanak a külvilághoz, hogy tudják kezelni a nehezebb helyzeteket.

Fodor Benjámin

A fesztiválokon és találkozókon résztvevő KözösPont sátornak mindig van egy tapasztalt, évek óta a misszióhoz tartozó vezetője, aki a csapatot irányítja, mellette az úgynevezett stafétáknak (beszélgetésben résztvevő turnusok) is van külön vezetőjük. Egyes önkéntesek a programok lebonyolításáért felelnek, mások pedig különböző időszakokban beszélgetnek a betérőkkel. A lelki hátteret a három történelmi egyházat képviselő spirituális biztosítja: egy református és egy evangélikus lelkész, valamint egy katolikus pap. „Engem télen kértek fel, hogy spirituálisként vegyek részt a KözösPont munkájában, idén jöttem először a misszióval és nagyon megtisztelőnek érzem, hogy itt lehetek” – mondta Fodor Benjámin, a sátor református spirituálisa.

Napról napra

A sátornak minden fesztiválon van egy heti témája (az EFOTT-on ez a „küldetés” volt), melyről naponta más megközelítésben beszélgetnek az ide érkezőkkel. Ezekhez különböző kvízek és gondolatébresztő feladatok kapcsolódnak. „Úgy veszem észre, mostanában az önismereti játékok a legnépszerűbbek, ez kiemelkedően fontos a fiataloknak” – tette hozzá Zsuzsi.

A sátrat minden délelőtt tíz órakor nyitják ki, berendezik és utána fogadják is a betérőket, akik sokszor már kint várnak. „Az a tapasztalat, hogy amint nyitunk, érkeznek is a beszélgeti vágyók” – fogalmazott Benjámin, akinek jelenléte sokat számít a résztvevő önkéntesek számára. Mindenki megnyugtatónak érzi, hogy minden felekezetből van lelkész vagy pap, ha olyan téma merül föl, amihez nem érzik magukat elég felkészülnek, akkor őket kereshetik. Ilyen helyzetek is adódnak néha, vannak nehéz beszélgetések, de az önkéntesek ezeket is alázattal élik meg.

„A fesztivál azért alkalmas missziói terep, mert a laza hangulat miatt mindenki kicsit könnyebben megnyílik – foglalta össze Zsuzsi. – Látják, hogy mi sem vagyunk mások, este ugyanazokra koncertekre megyünk el, ugyanazt a zenét szeretjük, mint ők. Könnyebben felteszik a kérdéseiket, őszintébbek ilyenkor az emberek, valahogy biztonságban érzik magukat.”

Az egyik legnépszerűbb program az „Írj levelet magadnak, egy év múlva megkapod” nevet viseli. A tavaly írt leveleket mostanában küldték ki a szervezők, ezért sokan amiatt is eljönnek, hogy ezt megköszönjék és megosszák velük az elmúlt évük tapasztalatait. Ez már jó társalgásindító, a felvetett kérdésekből és tapasztalatokból sokszor kerekedik igazán mély és tartalmas beszélgetés.

„Ezeken a célzott látogatásokon túl is sok résztvevőtől kapunk visszajelzést” – tette hozzá Benjámin, majd elmesélte, hogy az egyik nap például egy fiatal pár tért be rajzolni, beszélgetésbe elegyedtek az egyik stafétával, majd búcsúzóul ráírták a rajzuk hátuljára, hogy ez a legjobb sátor.

Lelki egyensúly

A csapat reggelei közös áhítattal kezdődnek, amit egy rövid, kiscsoportos beszélgetés követ arról, hogy érzik magukat az önkéntesek, mire érdemes aznap figyelni, milyen lelkiállapotban indul a nap, majd közös imádság után megnyitják a sátrat. A nap végén hasonló módon osztják meg egymással élményeiket, illetve a beszélgetések tapasztalatait. „Ha van nehezebb beszélgetés, akkor arról külön is ejtünk néhány szót, ebben sokszor a spirituális segít” – mutatott rá Horváth Zsuzsanna.

Horváth Zsuzsanna

Nap közben is van lehetőség megkeresni a lelkészeket. A spirituálisok folyamatosan foglalkoznak azokkal, akik a beszélgetéseket vezetik, odafigyelnek lelki egyensúlyukra, azonban csak akkor kapcsolódnak be egy-egy diskurzusba, ha azt külön kérik tőlük.

Az önkéntesek nem titkolják, hogy nincs mindig könnyű dolguk, de mindannyian örülnek, hogy részt vehetnek ebben a missziós munkában. A csapat tagjai különleges szolgálatként tekintenek a fesztiválokon töltött időre és beszélgetéseikre, melyek során nem csak a hozzájuk látogatók épülhetnek a hitben, hanem ők maguk is.

Idén még a Strand fesztiválon (2016. augusztus 24-27.) és a Szegedi Ifjúsági Napokon (2016. augusztus 24-28.) is részt vesz a KözösPont csapata.

Farka Zsuzsanna, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.