A CEC gyászolja Jacques Hamel atyát

2016. július 28., csütörtök

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) sajtónyilatkozatban emlékezett meg a július 26-án egy normandiai templomban brutálisan meggyilkolt 86 éves papról és csatlakozott a Rouen érseke által kezdeményezett imakampányhoz.

A CEC megdöbbenéssel és fájdalommal értesült a franciaországi St-Etienne-du-Rouvray temploma elleni támadásról. Az erőszakos támadásban meghalt Jaques Hamel atya és további két személy. A gyülekezet több tagja is megsérült, egyikük súlyosan.

Jacques atyát akkor gyilkolták meg, amikor éppen misét mutatott be. Jacques atyát úgy ismerték, mint a megbékélés és parbeszéd elkötelezett hívét, legyen szó más vallásokról, vagy éppen nem hívőkről. „Személyében testesíti meg a vértanúság keresztyén értelmezését” – reagált Heikki Huttunen, a CEC főtitkára. „Ez pedig nem mást példáz, mint az erőszak sötét erői és a halál felett aratott győzelmet és szeretet által megnyitott örök távlatot, amit az úrvacsorai közösségben élünk át.”

A CEC csatlakozik Rouen katolikus érseke, Dominique Lebrun „Istenhez intézett panaszkiáltásához”. Minden jóakaratú embert, tartozzanak bármely valláshoz vagy legyenek vallástalanok, arra hívunk, hogy merítsenek erőt az imádságból és közösségből. A CEC folytatja evangélium szerinti küldetését azzal, hogy mindenkit bizalommal és tárt karokkal fogad továbbra is. „Csak így nézhetünk szembe a terror, félelem és ellenségeskedés eredeti okaival” – hangsúlyozta Huttunen. „Arra hívattunk, hogy a találkozás, párbeszéd és kölcsönös tisztelet légkörét erősítsük, tekintettel minden identitásformáló erőre, amely Európa valóságának része.”

Lebrun érseket Varsóban érte Hamel atya halálhíre, ahol egy katolikus ifjúsági találkozón vett részt, amelyen többek között a kommunizmus „vértanúiról” is megemlékeztek. Nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy a katolikus egyháznak nem lehet más fegyvere, mint az imádság és az emberek közötti testvériség. „Istenhez kiáltok, együtt minden jóakaratú emberrel. És veszem a bátorságot arra, hogy a nem-hívőket is csatlakozásra szólítsam fel. A fiatalokkal együtt imádkozunk most is, ahogy tettük Varsóban, Popiellusko sírjánál, akit a kommunista rendszer idején gyilkoltak meg”. Az érsek a fiataloknak külön is üzent: „Arra kérem őket, hogy ne adják meg magukat az erőszaknak, hanem legyenek a szeretet civilizációjának apostolai.”

Jacques Hamel atya Seine-Maritime-megyében született 1930-ban. 28 éves korában szentelték pappá. Életének nagy részét Északnyugat-Franciaországban töltötte, több mint 30 évet szolgált St-Étienne-ben. 75 évesen visszavonult, de továbbra is szolgált a plébánián kisegítő lelkészként.

A francia reformátusok feltétlen szolidaritásukat fejezték ki katolikus testvéreikkel. „Elítéljük a barbár támadást, amely a meggyilkolt pap és a sebesültek személyén túl a katolikus egyház ellen irányult. Minden francia polgár, különösen a keresztyének, tartozzanak bármelyik egyházhoz, komoly aggodalmuknak adnak hangot. A Franciaországi Egysült Protestáns Egyház megrökönyödéssel és fájdalommal tekint a támadásra, bármi legyen is az indítéka.” Az egyház épp a napokban tartja ifjúsági fesztiválját, ahol 1000 fiatal, a tervezett programot megváltoztatva, a támadás napján a hitet nyilvánosan ünneplő „flashmob” helyett közösen imádkozott és „demonstrált a félelem és az erőszak minden formája ellen, szolidaritásban a katolikus testvérekkel.”

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.