Kecskemét a Múzeumok Éjszakáján

2016. június 21., kedd

„Református kecskékről” is hallhatnak a kecskeméti Ráday Múzeumba érkező vendégek a Múzeumok Éjszakáján, amikor számos múzeum, kulturális intézmény, kiállítás ingyenesen látogatható. Az idei programok kiemelt helyszíne Kecskemét, ahol nemcsak a Ráday Múzeum, hanem a helyi református templom és iskola is kitárja kapuit június 25-én. A részletekről Fogarasi Zsuzsát, a Ráday Múzeum igazgatóját kérdeztük.

Kecskemét kiemelt figyelmet kap idén. Mivel készülnek?

Épp az országos kiemeltség miatt is igyekeztünk érdekes programot összeállítani, amelyben van különlegesség, de nem feledkezik meg az állandó, megszokott programjainkról sem. Természetesen bemutatjuk azt is, hogy református gyűjtemény vagyunk, kötődünk a város protestáns hagyományához, valamint szokás szerint az állatokat is bevonjuk majd. Az országos szlogen nyomán indultunk el mi is: „Hősök, felfedezők, újítók”. Ennek jegyében most hivatalosan is el fogjuk nevezni három termünket. A fél éve átadott ötvösműhelyünket Tar Illés teremnek hívjuk majd, tisztelegve a 17. századi kecskeméti ötvösmester előtt. Az ásványkiállításunk terme Hámor Géza kecskeméti származású geológusról kapja a nevét, múzeumpedagógiai foglalkoztató termünket pedig Irányi István grafikus-rajztanárról nevezzük el.

Említette az állatokat: az interneten már látható, hogy két kecskének biztosan fontos szerepe lesz.

Igen, mert vannak állathősök is. Kecskemét címerállata a kecske. Ráadásul szerintünk „református kecske” van a címerben, hiszen a reformáció miatt cserélték le a korábbi Szent Miklóst ábrázoló címert, mivel a város lakosainak túlnyomó többsége protestáns lett, és a korábbi címer idegenné vált számukra. A Múzeumok Éjszakáján Kecskemét címeréről Kozmács István nyelvész, főiskolai tanár ad majd elő, de a kecskékről mint állatokról is beszél majd Kozmács Zsuzsa állatorvos, sőt, két kis bakkecske is itt lesz a múzeumban, őket meg is lehet majd simogatni. Kétnapos koruk óta szelídítjük őket e feladatra.

Milyen programok lesznek még?

Figyelünk a gyerekekre, így nekik bibliai történeteket adnak majd elő neves református bábcsoportok: a Tábita csapata Felvidékről, a Fabula et Figura Műhely Debrecenből érkezik. Megnézhető az ásványgyűjteményünk, látható lesz egy 4,4 milliárd éves kőzet is. Az este során is látogatható lesz a Ráday Múzeum In memoriam Szász Károly című kiállítása, amelyet Sárai Szabó Katalin kurátor mutat be. Ötvös Nagy Ferenc ötvösművész is tart majd bemutatót. A múzeum éjfélig lesz nyitva.

Cserkészek és zenés áhítat a Múzeumok Éjszakáján

A Kecskeméti Református Gimnázium a 121. Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapatával kapcsolódik a programsorozathoz. Az iskolában látható lesz a Magyar Cserkészszövetség vándorkiállítása és egy cserkésztábor terepasztali méretekre kicsinyített mása is. A református templomban este zenés áhítatott tartanak, ahol a kollégium Grádics kórusa szolgál.

Miért fontos az, hogy egy református múzeum is nyitva álljon a Múzeumok Éjszakáján?

Minden múzeumnak van kulturális missziója, nekünk mint református múzeumnak emellé még hitvallásunk is van – ez pedig kötelez bennünket. Nem akarom elhallgatni azt, hogy számunkra, egy kicsi intézmény számára ez nagyon fárasztó és megterhelő időszak. A kezdetekkor reméltük, hogy az év más részében is eljön az ezer-kétezer ember, aki bejön a nyitott éjszakán. Ez nem igazolódott be teljesen, azonban hatalmas reklámértéke és ereje van a programnak, és ez nekünk nagyon hasznos és fontos. A Múzeumok Éjszakája sokaknál átlépi az ingerküszöböt, így átlépik a mi küszöbünket – és ez jó.

Hegedűs Márk, fotó: Kapás Csilla

Az írás megjelent a Reformátusok Lapja 2016. június 19-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.