Királyhágómelléki főgondnok a romániai alkotmánybíróság új magyar tagja

2016. június 10., péntek

Varga Attila alkotmányjogászt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főgondnokát, volt RMDSZ-es parlamenti képviselőt választotta szerdán alkotmánybíróvá a romániai parlament alsóháza.

Az 53 éves, Szatmárnémetiben született Varga Attila 1990-től 2012-ig tevékenykedett parlamenti képviselőként az RMDSZ színeiben, jelenleg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főgondnoka.


A Magyar Református Egyház Közös Zsinatának moderátoraként 2013-ban Debrecenben

A főgondnok tisztségénél fogva tagja a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete, a Generális Konvent elnökségének, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület delegáltjaként részt vesz a Generális Konvent egyházalkotmányi bizottságának munkájában is.

„Az alkotmányjog területén kiemelkedő, többek között az alkotmányosság értékeinek bemutatására és a román alkotmányjog megismertetésére irányuló munkája, valamint jelentős egyetemi oktatói tevékenysége elismeréseként" Áder János köztársasági elnök idén március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben részesítette.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.