Lélekkel és értelemmel

2016. május 17., kedd

Hetven évvel ezelőtt született utoljára Magyarországon református énekeskönyv. Megújítása már régóta esedékes, de a „fekete énekeskönyv" átdolgozását csak hét évvel ezelőtt határozta el a zsinat. Napirenden van az énekszövegek és a dallamok megújítása, valamint az énekeskönyv beosztásának kérdése is. Az előkészületekbe a gyülekezeteket is bevonnák. Minderről Bódiss Tamással, az új énekeskönyvet előkészítő Liturgiai és Himnológiai Bizottság titkárával beszélgettünk.

„Az énekeskönyvet elsősorban azért kell megújítani, hogy segítse a gyülekezeti éneklést. A cél, hogy többet és jobban énekeljünk" – mondta érdeklődésünkre Bódiss Tamás. Az egyházzenész szerint az énekeskönyv megújításának előkészítő szakasza zárult le az elmúlt időszakban. „Három évvel ezelőtt Megőrzés és megújítás címmel konferenciát szerveztünk, amelyen svájci, holland és cseh protestánsok beszéltek az énekeskönyveik megújításáról. Ezekben az országokban az elmúlt hetven évben egy vagy több énekeskönyv is napvilágot látott. Kíváncsiak voltunk, miért és min változtattak évtizedek alatt, és hogyan gondolkoznak ma. Kiderült, az ő énekeskönyveikbe bekerültek új énekek – egészen újak is –, a genfi zsoltárok mellett zsoltárparafrázisok, kánonok, német korálok és merészebb stílusú dallamok is. Ösztönző ezeket az irányokat megvizsgálni, még ha nem kell is mindegyikben követnünk őket."

Véleményeket várnak

A magyar református énekeskönyv megújulásának lehetséges irányairól a novemberi zsinat által elfogadott Lélekkel és értelemmel című füzet ad majd tájékoztatást a gyülekezeteknek, amely egy példatárt is tartalmaz harminc énekkel. Ezek közé többszólamú énekeket, kánonokat és új stílusú dallamokat is beválogattak. Az anyag széles körű megismertetéséhez megvitató kampány is társul majd – mondta a Liturgiai és Himnológiai Bizottság titkára. „Presbiteri és gyülekezeti körökben, valamint nagyobb egyházi találkozókon érdemes lenne külön figyelmet szentelni ennek a füzetnek, megvitatni, hogyan találkoznak a benne foglalt változások a felhasználói igényekkel."

Mi kerülhetne bele?

A füzet áttanulmányozásával a gyülekezetek nemcsak a visszacsatolásra kapnak lehetőséget, hanem arra is, hogy felkészüljenek az újításra – tette hozzá az egyházzenész. „Vannak, akik sok új éneket szeretnének látni az énekeskönyvben, mások szerint még ennyit sem tudunk megfelelően használni; vannak, akik kimaradt dicséretek visszakerülésének örülnének, és olyanok is, akik a legújabban született énekek közül is beválogatnának néhányat. Minden véleményt nem jó és nem is lehet érvényesíteni, de fontos adalékul szolgál valamennyi hozzászólás, ezek fényében ugyanis még változhatnak a részletek."

Szöveg: Jakus Ágnes, fotó: Füle Tamás

A teljes cikk a Parókia Portálon olvasható.


Forrás: parokia.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.