„Európa nem fogadhatja el ezeket a feltételeket!"

2016. április 11., hétfő

A görög-macedón határon lévő idomeni menekülttáborban tapasztalt katasztrofális helyzet kapcsán a Rajnai Egyház magas rangú képviselőiből álló delegáció európai megoldásra szólít fel. Manfred Rekowski lelkészi elnök, Volker Jung, a Hessen-Nassaui Tartományi Egyház elnöke és Martin Engels, a Német Református Szövetség moderátora láthatóan megrendült, amikor szembesülniük kellett a menekülttábor körülményeivel.

„Nagyon remélem, hogy Európa nem fog csak úgy hozzászokni ehhez a helyzethez és nem fogjuk ezt elfogadni” – jelentette ki a tegnap késő délutáni nyilatkozatában Manfred Rekowski a Rajnai Protestáns Egyház lelkészi elnöke az ideiglenes táborban tett látogatása során, ahol körülbelül 13 ezer ember küzd a túlélésért borzalmas körülmények között. Volker Jung, a Hessen-Nassaui Egyház elnöke is sürgette a közös megoldást: „A helyzetet Görögország nem tudja egyedül megoldani. Ez közös európai ügy és együtt kell megoldást keresni egy ésszerűen és rendben szervezett fogadási és nyilvántartási rendszer megszervezésére. Mindenekelőtt ennek ki kell terjednie azokra, akik menedékkérelmet szeretnének benyújtani. Ebben a pillanatban az a helyzet, hogy ezek az emberek meg vannak fosztva ettől az emberi joguktól."


„Szóhoz sem jutok, ha arról kell beszélnem mit tapasztaltam itt meg” – fogalmazott Martin Engels, a Német Református Szövetség moderátora az idomeni menekülttáborban. „40 százaléka az itt élő embereknek 14 év alatti.” A tábor messze nem felel meg a humanitárius szabványoknak. Ugyanakkor találkoztam az ENSZ menekültügyi főbiztosságának munkatársaival és a Görög Református Egyház erejüket meghaladóan szolgálatot végző önkéntes munkatársaival. Az egyházak együttműködése a menekültügyben nem pusztán egy politikai kérdés. A rendkívüli szükséget szenvedő emberekhez való viszonyunk keresztyén hitünket mutatja és fejezi ki."

„Itt vagyunk Európa közepén, de az itt élők életkörülményeit látva megdöbbenek és elborzadok” – osztotta meg benyomásait Rekowski. Normális körülmények között egy menekülttáborban lennie kell legalább egy WC-nek 20 főre. Ebben az idomeni sátorvárosban 150 embernek kell osztoznia egyetlen mellékhelyiségen. A hosszú sorok az élelmiszer-osztási pontokon mindennaposak a táborlakók számára, akiknek a jövője a görög-macedón határon rendkívül bizonytalan.

A görögországi szolidaritási látogatással összefüggésben Rekowski, Jung és Engels találkozik ma azon egyházak ás egyházi szervezetek képviselőivel, amelyek támogatást nyújtanak a menekülteknek. Ezen kívül terveznek ellátogatnak a Thessalonikiben található a német nyelvű gyülekezetbe is. A  Rajnai Egyház lelkészi elnöke az Hessen-Nassaui Evangélikus Egyház elnökét és  a Református Szövetség moderátorát, Doris Peschke (az Európai Egyházak Migrációs Bizottságának CCME főtitkára) és Andreas Lipsch a Hessen-Nassaui Egyház Kultúraközi ügyekért felelős titkára kísérték.

Gyűjtemények és adományok a görögországi menekültek számára

A Görögországban lévő menekültek szükségleteit látva, kiemelve a görög-macedón határon rekedteket, Rekowski március közepén adakozást hirdetett a Rajnai Egyház gyülekezeteiben. Ennek eredményeként, több mint 60.000 euro összegű támogatás gyűlt össze.

Német nyelvű videó Manfred Rekowski lelkészi elnök benyomásairól

Német nyelvű videó, a Görög Református Egyház segélyezési munkatárának beszámolójáról

A képek az Idomeni menekülttábor látogatásáról

Fordította: Fürjész Krisztina

Forrás: ekir.de

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.