Az Amerikai Presbiteriánus Egyház moderátora Budapesten

2016. március 23., szerda

Heath Rada moderátor vezetésével három napra hazánkba látogat az Amerikai Presbiteriánus Egyház (PC USA) hatfős küldöttsége. A delegáció találkozik Bogárdi Szabó István püspökkel, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnökével.

A moderátort március 22-25-i látogatására elkíséri felesége, valamint Laurie Klaus, a PC USA katasztrófa-elhárítással és segélyezéssel foglalkozó szervezetének (Presbyterian Disaster Assistance, PDA) igazgatója, Derek Macleod, az európai menekülthelyzetről filmet forgató Myers Park gyülekezet missziói lelkésze, Edward Taylor Stukes, a gyülekezet elkötelezett és aktív tagja, valamint Burkhard Paetzold európai kapcsolattartó.

A hatfős küldöttség Bogárdi Szabó István püspökkel a két egyház együttműködéséről egyeztet és értékeli a menekültválság kapcsán kialakult helyzetet. A delegáció találkozik továbbá a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektorával, Balla Péterrel, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető igazgatójával, Osgyán Dániellel és Naszádi Krisztinával, az MRE-HEKS-cigánymissziós munkatársával. A moderátor kiemelt figyelmet fordít európai útja során a menekültek ügyének. Heath Rada találkozik az idén 175. évfordulóját ünneplő Skót Misszióban a gyülekezet lelkésze – az eredetileg amerikai presbiteriánus − Aaron Stevens mellett, az MRE menekültmissziójának vezetőjével, Kanizsai Dórával és a menekült integrációs program munkatársaival.

A PC USA, több amerikai testvéregyházunkhoz hasonlóan az Egyházak Világtanácsának a keresztyén segélyszervezetek koordinálására létrehozott szervezetén, az ACT Alliance-on keresztül jelentős anyagi támogatásban részesített több európai egyházi szervezetet, köztük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet (MÖS), amelynek vezetőivel ugyancsak személyesen találkozik a küldöttség. A moderátor végezetül találkozik a MÖS másik alapító egyházának, a Magyarországi Evangélikus Egyháznak a vezetőivel, kiemelten is Fabiny Tamás püspökkel.

Magyarországi látogatásához hasonlóan, európai körútja során a moderátor Németországban és Görögországban is tájékozódik a menekülthelyzetről és találkozik a PC USA által támogatott protestáns egyházi humanitárius programok felelőseivel.

Heath K. Radát 2014. évi zsinatán választotta moderátorává a PC USA. Korábban presbiterként szolgált és több laikus egyházi funkciót is vállalt helyi, regionális és országos szinten. A virginiai és washingtoni Vörös Kereszt igazgatójaként vonult nyugdíjba, illetve a richmond-i Presbyterian School of Christian Education elnöke volt, amely ma már a Richmond-i Union Teológiai Akadémia része. Rada megbízatása idén nyáron jár le. Az Amerikai Presbiteriánus Egyház 10.000 gyülekezetében mintegy 2,5 millió tagot számlál.

Heath Rada mottója

 

„Sose tudhatjuk, mi a terve velünk Istennek. A legjobb, amit tehetünk, hogy készen állunk Isten szolgálatára, bármilyen minőségünkben számoljon is velünk Isten. Ha így teszünk, akkor nem az a tét, hogy nyerünk vagy veszítünk. Sokkal inkább az, hogy nyitottak legyünk minden lehetőségre és hűségesek Isten akaratához, bárhogy alakuljon is az.”

 

Külügyi Iroda

Istent keresem

2Móz 13

„Az Úr pedig előttük ment...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink