Az Európai Parlament a keresztyénüldözés ellen

2015. december 03., csütörtök

Magas rangú találkozó keretében foglalkozott az Európai Parlament (EP) a világszerte erősödő keresztyénüldözéssel december 1-én Brüsszelben.

Az EP által szervezett és az Antonio Tajani alelnök által egybehívott konferencián európai egyházi szervezetek képviselői és jelentős egyházak vezetői is részt vettek. Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnöke, Christopher Hill nyitóbeszédében a keresztyéneket sújtó üldözés és erőszak kapcsán két személyes élményéről számolt be. Beszélt egy keresztyének lakta, marginalizált malajziai faluban tett látogatásáról, ahol a legalapvetőbb infrastruktúra is hiányzik, illetve utalt arra a nigériai régióra, ahonnan jószerint az összes keresztyén eltűnt a Boko Haram erőszakos üldözésének következtében. „A keresztyénüldözés nem egyszerű és a formája sem egységes", hangsúlyozta Hill. „Különösen ott, ahol az ISIS és az általa terjesztett ideológia teret nyer, a keresztyéneket egyértelműen üldözés éri, templomaikat lerombolják és a keresztyénség bölcsőjének ősi templomait teljes pusztulás fenyegeti".

Más résztvevők arra figyelmeztettek, hogy a világ egyes vidékein a keresztyénség teljesen eltűnhet. A végszükségben lévő egyházat támogató segélyszervezet képviselője, Dr. John Newton felhívta a figyelmet arra, hogy az aktuális konfliktus nyomán 700 000 szíriai keresztyén, azaz a teljes közösség fele hagyta el hazáját. Azt is megemlítette, hogy Irakban már csak 300 000 keresztyén maradt az elmúlt évtized viszályai következtében. A konferencián szakértők ismertettek esettanulmányokat a balkáni országokból, Pakisztánból, Irakból és Eritreából.

A résztvevőket mélyen megérintette a hitéért megkínzott Helene Berhane személyes története. Az eritreai keresztyén nőt letartóztatták és egy konténerben tartották fogva csak azért, mert nem volt hajlandó aláírni a keresztyén hitének megtagadását igazoló dokumentumot. Az Amnesty International közbenjárására Berhane végül kiszabadult és ma Európában él.

Zárszavában az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz biztosította a résztvevőket és a nyilvánosságot is arról, hogy az EP „minden tőle telhetőt megtesz a keresztyének védelmében".

Külügyi Iroda


Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.