Újabb állomás 2017 felé

2015. május 20., szerda

Két év múlva ünnepeljük a reformáció kezdetének ötszáz éves évfordulóját. A református előkészületeket májustól egy új, négytagú bizottság koordinálja.

A Magyarországi Református Egyház Zsinata 2009-ben azzal bízta meg a Zsinat Elnökségét, hogy kezdje meg az előkészületeket a reformáció 2017-es jubileumának megünneplésére. Ezt a munkát 2014-ig a Kálvin Emlékbizottság koordinálta: egyházunk csatlakozott a Refo500 elnevezésű európai kezdeményezéshez, az evangélikus egyházzal egyeztettekegy közös zsinati ülés és ünnepi istentisztelet megtartásáról, protestáns nagykiállítás szervezéséről valamint lexikon kiadásáról.

Az együttgondolkodás 2013 végén kiszélesedett: a kormány által létrehozott Reformációi Emlékbizottság összefogja és segíti a református, evangélikus és kisebb protestáns egyházak kezdeményezéseit, de munkájában részt vesz a Római Katolikus Egyház képviselője és a Magyar Tudományos Akadémia két delegáltja is. (A legutóbbi ülésről itt olvashat bővebben.)

2014-ben lezárultak a 2009 óta tartó Kálvin Emlékévek, a Zsinat tavaly november 13-i ülésén megszüntette a Kálvin Emlékbizottságot, mert az a rábízott feladatokat teljesítette. A bizottság által újraindított könyvkiadói program (Református Egyházi Könyvtár - Parókiális Könyvtár sorozat) tovább folytatódik, s Kálvin János bibliakommentárjainak kiadása várhatóan 2017-re fejeződik be.

A jubileum református előkészületeinek folytatására az új összetételű Zsinat – az egyházkerületek jelölése alapján – egy négytagú testületet hozott létre. Győri L. János, Pásztor Dániel, Köntös László, dr. Zsengellér József – a Reformáció Bizottság tagjai – május 7-i ülésükön áttekintették a Magyarországi Református Egyház lehetőségeit és 2017-ig tervezett, reformációhoz kapcsolódó programjait.

Elképzelésük szerint a helyi rendezvényeket regionális központok – Debrecen, Budapest, Pozsony, Pápa, Sárospatak, Kolozsvár – csatornázhatnák be, velük (valamint az evangélikus és az állami emlékbizottságokkal) egy főkoordinátor tartaná a kapcsolatot, s ő fogná össze az országos jelentőségű református eseményeket, tartaná a kapcsolatot.

A Bizottság – a tervek szerint – még a nyár folyamán újra összeül, Hafenscher Károly miniszteri biztossal és Szabó István püspökkel, a Zsinat lelkészi elnökével kiegészülve.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.