Adomány és önkéntes munka a hajléktalanokért

2015. május 15., péntek

Adománnyal és önkéntes munkával segítették a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség „Reménysugár" Hajléktalanok Nappali Melegedőjét az IT Services Hungary Kft. debreceni telephelyének munkatársai.

Az IT Services Hungary Kft. a 2014-es évben is meghirdetett dolgozói körében egy pályázatot, melynek keretében a munkatársak önkéntes tevékenységhez kaphattak anyagi támogatást. A sikeres pályázat reményében a TSS részleg VEOD és RCD&BBCM csoportja is beadta pályamunkáját, melyben a hajléktalanok munkához jutásának segítését tűzték ki célul.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség „Reménysugár" Hajléktalanok Nappali Melegedője elsősorban a hajléktalanok nappali ellátásában vállal szerepet, az év hidegebb hónapjaiban (november elejétől április végéig) pedig krízisfőzéseket szervez a rászorulók számára. Ennek során került kapcsolatba a szervezettel a két csoport: a 2013. december 21-i krízisfőzést és –ételosztást szintén az IT Services Hungary támogatta.

A hajléktalan emberek számára a kiutat és a hosszú távú segítséget a munkalehetőség jelenti, így ennek elősegítéséhez kértek és kaptak támogatást a kollégák. Első lépésként a két csoport felújította, berendezte és informatikai eszközökkel szerelte fel a Nappali Melegedő egy házrészét. A számítógépeket és monitorokat a cégtől adományként sikerült beszerezni, ezen kívül többek között digitális fényképezőgépet és nyomtatót is vásároltak. A digitális technológia mellett többszáz kötetnyi könyvtár is helyet kap az új teremben.

A hajléktalanok a tervek szerint a krízisidőszak végén, 2015 májusában vehetik birtokba az újonnan kialakított helyiséget, melyben a munkakereséshez a VEOD és RCD&BBCM csoportok önkénteseitől közvetlen segítséget is kapnak: önéletrajz írása, internet-használat, hivatalos levelezés, álláskeresés témakörökben. 

A termek hivatalos átadóján, május 12-én Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy amikor a gyülekezet elindította a Melegedőt, akkor az volt az elsődleges cél, hogy segítsenek azoknak, akik fedél nélkül élnek. Azóta rájöttek, hogy ez a hely ennél több, ugyanis közösségeket képes megmozgatni és a Melegedőben végzett szolgálatba be is lehet kapcsolódni, ahogy ezt bizonyítja az informatikai cég segítségnyújtása is.

Vaszil Dóra, a „Reménysugár" Hajléktalanok Nappali Melegedőjének vezetője megköszönte az IT munkatársainak bizalmát, kiemelte, hogy ez az adomány, és az az idő, energia, amit minden kedden egy egyórás tanítás keretében a hajléktalanokra fordítanak a cég dolgozói nagyon nagy segítség a gondozottaknak, mert az internethasználatának, az önéletrajz megírásának és egy pályázat beadásának megtanulása visszasegítheti őket a társadalomba.

„Amikor az ember nem várja, hogy valami jó történik, akkor Isten megadja az újrakezdést"- mondta az átadó végén Molnár Szabolcs, az intézmény lelkipásztora, aki hangsúlyozta azt is, hogy az IT és a Melegedő közötti kapcsolat bizonyítja azt, hogy nem romlott el a világ, képesek vagyunk egymásnak segíteni!

Az informatikai cég dolgozói által felújított három szoba közül az egyikben kaptak helyet a számítástechnikai eszközök, míg egy másikat termet lelkigondozói szobának alakítanak majd ki, hogy minél nyugodtabb körülmények között tudjon beszélgetni a Melegedő lelkésze a gondozottakkal vagy akár a dolgozókkal.

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.