Zarándokok blogja

2015. április 30., csütörtök

Az „igazságosság és béke zarándoklata” fémjelzi az EVT által összefogott ökumenikus mozgalmat a Puszan-i nagygyűlés óta. Április 28-án elindult a virtuális zarándoklat.

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) két új, interaktív honlapot indított, hogy az egyházakat aktív részvételre ösztönözze az „igazságosság és béke zarándokútján”. Az EVT tagegyházai által elindított kezdeményezés célja, hogy keresztyéneket és jóakaratú embereket hívjon meg abba a globális együttműködésbe, amelyben az igazságosságért és békéért elkötelezett keresztyének más vallásokkal és civilszervezetekkel összefogva a konfliktussal, igazságtalansággal, erőszakkal és fájdalommal teli világ gyógyulásáért tehetnek.

Az új honlap, a www.wccpilgrimage.org gyülekezetek, szervezetek és csoportok számára kínál segédanyagokat, amelyek útmutatásul szolgálhatnak számukra arra, hogyan vehetnek részt a zarándoklatban. A honlap ösztönzés arra, hogy megosszuk egymással tapasztalatainkat és tanuljunk egymástól.

Az érdeklődők kilenc kérdés - „mi az a zarándoklat?”, „mit jelent az igazságosság és béke?”, és hasonlók – mentén kommentárokat posztolhatnak, dokumentumokat tölthetnek fel, vagy akár videókat és hanganyagokat oszthatnak meg. Az oldal közösségi médián zajló eszmecseréket is becsatornázza címkék, úgynevezett hashtag-ek segítségével.

A zarándoklat a 345 tagegyházával világszerte mintegy 500 millió keresztyént képviselő EVT programjainak és tevékenységének átfogó témája, egy olyan horizont, amelyet a tagegyházak a szervezet Puszan-i nagygyűlésén fogalmaztak meg és indítottak útjára 2013. novemberében.

A zarándoklattal, az egyházak részvételével, az igazságosság és béke gyülekezeti tapasztalataival kapcsolatos gondolatok megosztása áll a másik honlap középpontjában.

Az első bejegyzést Olaf Fykse Tveit, az EVT főtitkára írta április 29-én, a Bossey-i Ökumenikus Intézetből, ahol negyven külügyi referenssel találkozott. „Az igazságosság és béke zarándoklata világos keret és motiváció arra, hogy új kezdeményezéseket indítsunk minden szinten” – írta Tveit a honlap indító blogjában. A „jog a reményre” című írásban, egy néhány nappal korábbi vatikáni klímakonferenciára hivatkozva pedig hozzátette: „Az egész emberiségnek össze kell fognia és felelős sáfárként mindent megtennie azért, hogy igazságot szolgáltassanak a szegényeknek, mindazoknak, akik ki vannak szolgáltatva a klímaváltozás hatásainak”.

A blogon olyan emberek írásai jelennek majd meg, akik aktívak az ökumenikus mozgalomban és az egyházak igazságosságért és békéért végzett szolgálatában. Az EVT tagegyházaiból és más szervezetekből felkért „bloggerek” pedig a legkülönbözőbb nézőpontból értelmezik majd az „igazságosság és béke zarándoklatát”.

Mindkét internetes oldal fórumként szolgál arra, hogy „zarándokok” szerte a világból felfedezhessék, mit jelent közösen útra kelni és elmélyülni a zarándoklat lelkiségében.

www.wccpilgrimage.org

http://blog.oikoumene.org

Forrás: www.oikumene.org

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.