Énekszövegíró pályázat a reformáció alkalmából

2014. december 02., kedd

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) a reformáció 500. évfordulója alkalmából két kategóriában is pályázatot hirdet énekszövegek írására, amelyekre március 31-ig ismert egyházi énekek dallamára, vagy egy később megírandó dallamra írt új szövegekkel lehet pályázni.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) új énekszövegek írására hirdet versenyt tag- és partneregyházai számára az alábbi két katrgóriában.

1. Új énekszöveg írása egy ismert református, evangélikus vagy metodista dallamhoz.

Az alábbi egyházi énekek egyikének dallamára írt szöveggel lehet jelentkezni:

a)      Református zsoltárok: 66. genfi zsoltár: „Örvendj, egész föld az Istennek” (Guillaume Franc) vagy 105. zsoltár: „Adjatok hálát az Istennek, imádkozzatok szent nevének!” (Pierre Davatès)

b)      Evangélikus  korálok: 54. dicséret (evangélikus énekeskönyv): „Mind adjon hálát Istennek” (160 dicséret a református énekeskönyvben: "Minden teremtett állatok"),vagy 357. dicséret: „Jézus, boldogságom (294. dicséret a református énekeskönyvben: "Jézus, vígasságom", Johann Crüger)

c)      Metodista énekek a 19. századból: "The day Thou gavest, Lord, is ended" kezdetű dicséret (C.C. Scholefield, elérhető itt), vagy az "Oh for a Thousand Tongues to Sing" kezdetű ének (C. G. Gläser/Lowell Mason, elérhető itt)

Elvárás, hogy a versenyre nevezett énekszövegek a reformáció aktuális üzenetét vagy a protestantizmus számára fontos más teológiai témát (keresztség, megigazulás) dolgozzanak fel.

Szükség esetén, valamennyi zsoltár és dicséret kottáját a pályázók rendelkezésére bocsájtja a GEKE központi irodája. Elérhetőség: a.david@leuenberg.eu

Az elkészült pályamunkákat angol vagy bármely más európai nyelven be lehet nyújtani. Utóbbi esetben a beküldött énekszöveg angol fordítását is csatolni kell a pályázathoz. A fordításnál nem elvárás az irodalmi szintű műfordítás, a cél az érthetőség és az eredeti szöveg üzenetének minél pontosabb közvetítése.

Elvárt terjedelem: 4-6 versszak

Formai követelmények:

A pályázatokat postai úton várják a szervezők. A verseny anonim, a jelentkezés során csak egy jelige megadása szükséges, így kerülnek a pályázatok a zsűri elé. Amennyiben pályázat nem angol, német vagy francia nyelven készül, a válaszott nyelv megadása szükséges.

2. A reformáció európai dala – szöveg

Énekszöveg írása dallam nélkül! A nyertes pályamunkához a megzenésítésre kiírt újabb pályázat keretében választják ki a dallamot. Az elkészült pályamunkákat angol vagy bármely más európai nyelven be lehet nyújtani. Utóbbi esetben a beküldött énekszöveg angol fordítását is csatolni kell a pályázathoz. A fordításnál nem elvárás az irodalmi szintű műfordítás, a cél az érthetőség és az eredeti szöveg üzenetének minél pontosabb közvetítése.

Elvárás, hogy a versenyre nevezett énekszövegek a reformáció aktuális üzenetét vagy a protestantizmus számára fontos más teológiai témát dolgozzanak fel.

Elvárt terjedelem 4-6 versszak

A pályázatok beküldési határideje: 2015. március 31. (postai bélyegző dátuma)

Formai követelmények:

A pályázatokat postai úton várják a szervezők. A verseny anonim, a jelentkezés során csak egy jelige megadása szükséges, így kerülnek a pályázatok a zsűri elé. Amennyiben a pályázat nem angol, német vagy francia nyelven készül, a válaszott nyelv megadása szükséges.

A zsűri a nyertes dalszövegről született döntését követően újabb pályázatot hirdet a megzenésítésre. Erre előreláthatóan 2015 májusában kerül sor.

A beérkezett pályamunkákat nemzetközi, ökumenikus zsűri értékeli.

Díjazás:

1. kategória

Legjobb dalszöveg (a): 300 euró

Legjobb dalszöveg (b): 300 euró

Legjobb dalszöveg (c): 300 euró

2. kategória

Legjobb dalszöveg: 300 euró

Legjobb „kortárs” dallam: 300 euró (A pályázat később kerül kiírásra)

Legjobb „hagyományos” dallam: 300 euró (A pályázat később kerül kiírásra)

A legjobb alkotások a GEKE 2017-es, a Reformáció évfordulója alkalmából megrendezendő ünnepélyes istentiszteleten kerülnek bemutatásra.

A pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Protestáns Egyházak Közössége térítésmentesen, korlátlan jogokkal rendelkezzen a beküldött munkák istentiszteletek és más események alkalmával való felhasználására, továbbá ahhoz, hogy azokat saját kiadványaiban és az interneten közzétegye. Minden más szerzői jog a pályázót illeti.

A pályamunkákat  a követketző címre várják:

Community of Protestant Churches in Europe
FAO Rev. Adel David
Severin-Schreiber-Gasse 3
1180 Vienna
Austria

További információ az a.david@leuenberg.eu címen kérhető.

Eredeti felhívás: http://www.leuenberg.net/node/3201

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió