Rendben zajlik a választás a Tiszántúli Egyházkerületben

2014. október 10., péntek

Nem történt szabálytalanság – hangzott el a Tiszántúli Református Egyházkerület október 10-i közgyűlésén, az egyházban jelenleg is zajló választásokkal kapcsolatban.

Bölcskei Gusztáv kiemelte: „Nem lennénk őszinték, ha elmennénk lelkésztársunk a napokban, a médiában is megjelent nyilatkozata mellett"! A megjelent írásban megfogalmazódott az a vád, amely szerint az egyházkerület legalább nyolc egyházmegyéjében szabálytalanságok történtek az egyházkerületi tisztségekre történő jelölésekkor. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke ezért megkérte Dr. Molnár Pál jogtanácsost, az Egyházkerületi Választási Bizottság elnökét, hogy ezen nyilatkozat fényében számoljon be a bizottság eddigi munkájáról.

Dr. Molnár Pál kiemelte, hogy október 7-én ült először össze a bizottság, legközelebb pedig október 13-án találkoznak a tagok. Az eddig beérkezett anyagokat megvizsgálták, és megállapítható, hogy a jelölésekkel kapcsolatban nem történt szabálytalanság. Ismertette, hogy a jogszabályok értelmében hivatalos panaszt a jelölő közgyűlések után, öt napon belül lehet tenni vagy az egyházmegyei vagy a kerületi választási bizottságnál. A jelölő közgyűlések minden egyházmegyében szeptember 30-ig befejeződtek és a jogszabályban meghatározott időn belül nem érkezett panasz egyik választási bizottsághoz sem, így egyértelműen kijelenthető, hogy szabályos keretek között zajlik a választás a Tiszántúli Református Egyházkerületben.

A közgyűlésen emellett a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke beszédében szólt a kárpátaljai helyzetről. Kérte, hogy imádságos szívvel gondoljon mindeki az Ukrajnában élő testvérekre, akik nagyon nehéz időszak előtt állnak, ugyanis télen nem biztosított lakásaikban, munkahelyeiken a fűtés, és ráadásul az iskolákban is bevezették a két hónapos szénszünetet. Ezért a Magyar Református Szeretetszolgálat és más magyarországi segélyszervezetek együtt igyekeznek megkönnyíteni a Kárpátalján élők helyzetét, többek között úgy, hogy minden településen melegedőket alakítanak ki. Beszéde végén szólt arról is, hogy tavaly az októberi országos perselypénzt az akkor még épülő debreceni-lencztelepi templom kapta, amely mára már elkészült, szentelését október 4-én tartották. Idén a hó végi persely adományokat egy, a Tiszáninnenen épülő templom befejezésére fordítják majd.

Buzás Borbála

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.