Testvériskolák nyertek oktatási pályázatot

2012. február 16., címkék: vésztő, pályázat, Pályázat, temesvár, református oktatás

A vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola és a temesvári Bartók Béla Elméleti Liceum között elindult testvériskolai kapcsolatoknak fontos mérföldköve az a pályázat, melyet a két iskola közösen adott be és nyert meg.

Lózungok helyett tetteket!

2011. június 28., címkék: generális konvent, kórházmisszió, temesvár, Háttér, királyhágómelléki egyházkerület, népszámlálás

A magyar autonómiatörekvések konkretizálását sürgeti Csűry István, a Generális Konvent múlt heti ülésének helyet adó Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. A házigazdával a romániai népszámlálásról, a közigazgatási reform tervezetéről és az egyházkerület fenntartásában működtetendő kórházról beszélgettünk.

Ez történt a Generális Konvent temesvári ülésén – összefoglaló

2011. június 22., címkék: generális konvent, szlovákiai reformátusok (szrke), temesvár

A felvidéki reformátusok is csatlakoztak a Magyar Református Egyházhoz, elfogadták az egységes egyház költségvetését és részt vettek a tanácskozáson a diaszpóra képviselői is - ezek voltak a Generális Konvent június 21-22-i plenáris ülésének legfontosabb momentumai. Összefoglalónkból valamennnyi temesvári tudósításunk, háttércikkünk és interjúnk elérhető.

A Generális Konvent temesvári plenáris ülésének zárónyilatkozata

2011. június 22., címkék: Háttér, temesvár, generális konvent, nyilatkozat, 2011, szlovákiai reformátusok (szrke)

Az immár hatodik alkalommal összehívott tanácskozás az egység megélésének és tartalma mélyítésének, valamint a közösség eddigi tapasztalatai egymással való megosztásának alkalma volt – fogalmaz a kétnapos tanácskozás végén elfogadott dokumentum.

Véget ért a Generális Konvent idei plenáris ülése

2011. június 22., címkék: reformátusok lapja, Generális Konvent, generális konvent, temesvár, Hírek

Többek között a liturgiai megújulásról, a közoktatási alap létrejöttéről, a Kálvincsillag nevet viselő közös lapról hallgattak meg beszámolókat szerda délelőtt a Generális Konvent temesvári ülésének résztvevői. A Kárpát-medencei református egyházak és egyházkerületek elnökségeit tömörítő testület tanácskozása ünnepi istentisztelettel ért véget.

A Kárpát-medencei reformátusság szerves része vagyunk

2011. június 21., címkék: generális konvent, horvátországi reformátusok, Háttér, temesvár, csáti szabó lajos

A Generális Konvent elnökségének meghívására a testület június 21–22-i temesvári ülésére ellátogattak a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház küldöttei is: Csáti Szabó Lajos püspök, valamint Szenn Péter missziói előadó. Kérdéseinkre a közösség áprilisban megtartott zsinatán megválasztott új egyházvezető válaszolt.

Nemzetpolitikai tabudöntögetés

2011. június 21., címkék: generális konvent, kettős állampolgárság, Háttér, temesvár

„A kettős állampolgárság az egyes emberek eléréséről, az autonómia pedig a közösségek eléréséről szól – fogalmazott temesvári előadásában Répás Zsuzsanna a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki szerint ez a két nemzetpolitikai tabu is megszűnt létezni az elmúlt egy évben. Az MRE Zsinatának tagja a Kárpát-medencei református egyházak és egyházkerületek elnökségeit tömörítő testület, a Generális Konvent ülésén áttekintést adott a nemzetpolitika elmúlt húsz évéről.

Isten bennünk és velünk épít – megkezdte plenáris ülését a Konvent

2011. június 21., címkék: generális konvent, temesvár, Hírek

Áhítattal, köszöntőkkel, a házigazda királyhágómelléki egyházkerület bemutatkozásával és az elmúlt egy év történéseinek bemutatásával vette kezdetét kedden a Generális Konvent idei plenáris ülése. A Kárpát-medencei református egyházak és egyházkerületek elnökségeit tömörítő testület, amely a Magyar Református Egyház képviseleti szerve, Temesváron tartja kétnapos tanácskozását.

Elnökségi üléssel kezdődött Temesváron a Generális Konvent tanácskozása

2011. június 21., címkék: generális konvent elnöksége, temesvár, Hírek

A Kárpát-medencei református egyházak és egyházkerületek elnökségeit tömörítő testület hétfői ülésén többek között tárgyaltak a Gachal János délvidéki mártír püspökre való megemlékezésről.

Temesváron tanácskozik a Generális Konvent

2011. június 14., címkék: Hírek, temesvár, generális konvent

A 2009. május 22-én, Debrecenben létrejött Magyar Református Egyház közös képviseleti testülete, a Generális Konvent a jövő héten tartja éves ülését. A tanácskozás házigazdája a Királyhágómelléki Református Egyházkerület lesz, ami azt jelenti, hogy a testület másodszor tanácskozik a határon túl. Az esemény egyik legfontosabb napirendi pontja a felvidéki reformátusok csatlakozása lesz.

Nemzetpolitika konzultáció kezdődött

2010. december 01., címkék: királyhágómelléki egyházkerület, Határon túl, temesvár-belváros, temesvár

„A magyar identitás őrzői a végvárakban – az egyházak és a civil szervezetek” címmel tartottak konferenciát a hétvégén a temesvár-belvárosi református templomban.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Határozati Állásfoglalása a temesvári népfelkelés és forradalom 20. évfordulóján

2009. december 21., címkék: királyhágómelléki egyházkerület, kommunista diktatúra, romániai forradalom, temesvár, Határon túl, tőkés lászló

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Igazgatótanácsa Isten iránti hálával és köszönettel emlékezik meg a húsz évvel ezelőtt megtörtént forradalmi eseményről, amely Temesváron, a belvárosi református egyházközségben robbant ki. Tőkés László lelkipásztor és családja, a gyülekezet presbitériuma és az egyházközség tagjainak a kommunista diktatúrával szembeni küzdelme rövid időn belül tömegeket mozgósított és késztetett ellenállásra.

Felújították a református templomot Temesvár belvárosában – a temesvári forradalom 20. évfordulójára sikerült befejezni a munkálatokat

2009. december 21., címkék: kommunista diktatúra, Határon túl, tőkés lászló, temesvár, ökumenikus istentisztelet

Egyházi főméltóságok jelenlétében, ünnepi ökumenikus istentiszteleten avatták fel a teljesen felújított belvárosi református templomot Temesváron. Húsz évvel ezelőtt innen indult el a kommunista diktatúrát megdöntő romániai forradalom.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.