Peregrin célba ért

2020. február 03., címkék: tananyagfejlesztés

Eredményt hirdettek a „Peregrin – Az elveszett adatok nyomában" című Kárpát-medencei református iskolatörténeti vetélkedőn: az interneten zajló versenyen több mint nyolcszáz diák és mentor vett részt, a legügyesebbek január 25-én vehették át díjaikat egyházunk Zsinati Székházában. A Református Tananyagfejlesztő Csoport célja az volt a látványos grafikájú, izgalmas történetvezetésű online játékkal, hogy a résztvevő diákok jobban megismerjék saját közösségüket, valamint a református egyházi oktatás történetét és máig élő hagyományait.

Hogyan kísérjük át tanulóinkat az oktatási rendszer határmezsgyéin?

2019. december 18., címkék: tananyagfejlesztés

A Református Tananyagfejlesztő Csoport szervezésében "Határmezsgyék" címmel konferenciát és jó gyakorlat börzét tartottak pedagógusoknak a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban 2019. december 6-án és 7-én. Az első nap délelőttjének kiemelt témája volt, hogyan tudjuk átsegíteni a gyerekeket azokon a változásokon, melyeket az iskolarendszer megkövetel.

Elindult a kutatás az elveszett adatok nyomában

2019. október 01., címkék: tananyagfejlesztés, ifi

Peregrin – Az elveszett adatok nyomában címmel online csapatverseny indult október elsején a reformáció hónapjához kapcsolódva a Kárpát-medence református iskoláiban tanuló 7-10. évfolyamos diákcsapatok számára. Az izgalmas virtuális utazást ígérő játékra 64 iskola 885 diákja jelentkezett – jelentette be Pompor Zoltán, a Református Tananyagfejlesztő Csoport szakmai vezetője.

Tanév végi hírmondóval jelentkeznek a tananyagfejlesztők

2019. július 03., címkék: tananyagfejlesztés

Elrepült egy újabb izgalmas tanév sok örömmel, kalanddal, küzdelemmel, emlékkel. A legnagyobb öröm számunkra, a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkatársai számára az volt, amikor találkozhattunk az intézmények vezetőivel, fenntartóival, pedagógusaival.

Kalandozás a múltban

2019. június 27., címkék: tananyagfejlesztés

Idén egy látványos számítógépes kalandjátékkal indítjuk majd a reformáció hónapját. Ősztől a Kárpát-medence bármely református iskolájából nevezhetnek a Peregrin című online versenyre a 7-10. évfolyamos diákokból álló csapatok, akik mentortanáraik közreműködésével játékos formában mélyíthetik el a református iskolák hagyományairól szóló ismereteiket.

Elkötelezetten a gyerekekért

2019. június 14., címkék: tananyagfejlesztés, pompor zoltán

Nem egyszerűen tankönyveket, hanem korszerű, személyre szabható digitális tantárgyi segédanyagokat is készít, előremutató kezdeményezéseket hangosít ki a Református Tananyagfejlesztő Csoport. A tanév végéhez közeledve Pompor Zoltán szakmai vezetőt kérdeztük arról, miben látja a református oktatás erősségét.

Valódi olvasóbarátok nyerték a versenyt

2019. június 13., címkék: tananyagfejlesztés

Koli és Foci címmel hirdetett olvasópályázatot tavaly ősszel a Református Tananyagfejlesztő Csoport a református iskolák ötödikes és hatodikos diákjainak. Nyolc hónap alatt 382 diák küldött válaszokat a regények alapján készült kreatív feladatokra. A legjobb 30 diák és kísérőtanárának jutalma egy négynapos olvasótábori részvétel a nőtincsi Seholsziget élményparkba.

A keresztyén pedagógia esszenciája

2019. március 29., címkék: tananyagfejlesztés

Megjelent a Református Tananyagfejlesztő Csoport legújabb kiadványa: A keresztyén pedagógia esszenciája, amely a hollandiai Driestar keresztyén pedagógusképző központtal együttműködésben készült. A magyar változat az eredeti holland, illetve annak angol nyelvű nemzetközi változatához képest két – a könyvet magyar kontextusba helyező – rövid tanulmánnyal is kibővült.

Bibliai történetek képes, interaktív hangoskönyvekben

2019. január 28., címkék: tananyagfejlesztés

A Református Tananyagfejlesztő Csoport egyik jelenleg is zajló fejlesztése, hogy néhány bibliai történetet interaktív hangoskönyv formájában is elkészítenek. A munka szakmai felelősével, Dr. Szászi Andrea református lelkipásztorral, hittanoktatóval, vallástanárral beszélgettünk.

Online tanulási környezet közösségi fejlesztéssel

2019. január 15., címkék: tananyagfejlesztés

A Református Tananyagfejlesztő Csoport digitális tananyagfejlesztési folyamatáról és a tesztelési eredményekről Dr. Dringó-Horváth Idával, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi docensével beszélgettünk.

Dicséretek gitárkísérettel

2018. december 14., címkék: tananyagfejlesztés

Vad Péter debreceni ének-zene tanár az első pillanattól lelkes támogatója a református tananyagfejlesztésnek, közös munkánk gyümölcseként látott napvilágot a Tananyagfejlesztő Csoport első pedagógusoknak szóló kiadványa, az Akkordos Korálkönyv. Arról kérdeztük a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanárát, miként hathat az iskolai és gyülekezeti éneklésre, ha ennek a könyvnek a segítségével gitár- és zongorakísérettel hangzanak fel a jól ismert dicséretek, zsoltárok.

Bibliai integráció a természettudományos oktatás gyakorlatában

2018. december 13., címkék: tananyagfejlesztés

A tavalyihoz hasonlóan Miskolcon rendezték meg a Református Tananyagfejlesztő Csoport országos konferenciáját és jó gyakorlat börzéjét. A november 16-i és 17-i rendezvény fókuszába idén a természettudományos oktatás került.

Szemléletformálás a vizuális nevelés tanítása során

2018. december 11., címkék: tananyagfejlesztés

Hogyan segíti a pedagógusokat a készülő művészettörténeti tanári kézikönyv? Erről és a vizuális nevelésben megjelenő református tartalmakról kérdeztük Molnárné Ötvös Tündét, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanárát, a Református Tananyagfejlesztő Csoport vizuális neveléshez kapcsolódó helyzetelemző munkacsoport vezetőjét.

Irodalmi nevelés a digitális korban

2018. december 05., címkék: tananyagfejlesztés

Lucz Szilvia, a Református Tananyagfejlesztő Csoport általános iskolai magyar nyelv és irodalom csoportjának vezetője elkötelezett pedagógus, aki nagy lelkesedéssel vágott bele a református tananyag fejlesztésébe. Arról beszélgettünk vele, miért és hogyan lett tananyagfejlesztő, milyen ötletekkel teszi vonzóvá a felsősök számára a szépirodalmat, és hogyan jelenhet meg a református többlet az irodalmi nevelésben.

Biblia és tudomány kerekasztal-beszélgetések

2018. november 12., címkék: tananyagfejlesztés

Evolúció – Orvosi etika – Csodák. Aktuális kérdések a hit, a kutatás és a Z generáció szempontjából.

A bibliai integráció a természettudományos oktatásban

2018. szeptember 27., címkék: tananyagfejlesztés, természettudomány

Kövessék élőben pénteken a Református Tananyagfejlesztő Csoport országos konferenciáját, amelynek témája idén a természettudományos oktatás!

A legfontosabb, hogy meglátszik-e rajtunk a szeretet

2018. szeptember 19., címkék: tananyagfejlesztés, iskolatúra

A Református Tananyagfejlesztő Csoport Iskolatúra rendezvénysorozatának második állomása a göncruszkai Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola. Október 10-én egész napos rendezvényre várják a református iskolák fenntartóit, igazgatóit és pedagógusait. Az iskola igazgatója, Beidek Endre válaszolt kérdéseinkre.

„Koli és foci” – olvasópályázat református iskolások számára

2018. szeptember 05., címkék: tananyagfejlesztés

A Református Tananyagfejlesztő Csoport olvasópályázatot hirdet a református iskolák 5-6. osztályos tanulói számára.

Kihívásként látni a problémákat

2018. szeptember 04., címkék: tananyagfejlesztés

A Református Tananyagfejlesztő Csoport Iskolatúra rendezvénysorozatának első állomása a lovasberényi Reményik Sándor Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda. Szeptember 28-án egész napos rendezvényre várják a református iskolák fenntartóit, igazgatóit és pedagógusait. Az iskola igazgatója, Vuityné Sárándi Klára válaszolt kérdéseinkre.

Komplex tanulásszervezési formák – pályázati felhívás református oktatási intézmények számára

2018. augusztus 27., címkék: Pályázat, pályázat, tananyagfejlesztés

A Református Tananyagfejlesztő Csoport pályázatára szeptember 21-ig lehet jelentkezni.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.