Keresztyén értékek a közéletben

2019. június 24., címkék: szárszó, reformátusok szárszói konferenciája

„Azoknak ajánljuk a közelgő konferenciát, akiket érdekel a közélet és az, hogy ehhez mit tehet hozzá a protestáns gyökerű, keresztyén értékrendű, református gondolkodás" – fogalmaz Zila Gábor, a Reformátusok Szárszói Konferenciáját szervező Református Közéleti és Kulturális Központ (RKK) titkárságvezetője. Mint mondja, arra is törekszenek, hogy a fiatalabb korosztály is bekapcsolódjon a közös jövőnkről szóló gondolkodásba – idén a keresztyéndemokrácia lesz a vizsgálat tárgya.

Csak békesség legyen

2018. augusztus 23., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, szárszó

Mi a felelősségünk nekünk, reformátusoknak a migráció kérdésében, amely a magyar társadalom különböző módon gondolkodóit is egymás ellen fordítja? Van-e más utunk az erről gondolkodáshoz, mint a háborús retorika? A kultúránkat féltjük érkeztük láttán, vagy a jólétünket? Ezeket a kérdéseket feszegették a Reformátusok Szárszói Konferenciájának csütörtöki napján.

Szárszó: útkeresés, sorskérdések, értékközösség

2018. augusztus 21., címkék: földváryné kiss réka, szárszó, reformátusok szárszói konferenciája, soli deo gloria diákmozgalom

„Az egyházi egyesületek keretében olyan értelmiségi diskurzus alakulhatott ki, amelyben egymással is vitatkoztak, és amelyben akár a hivatalos politika vagy éppen az egyház véleményével ütköző gondolatok is helyet kaphattak" – hangsúlyozza Földváryné Kiss Réka. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökével, a Károli Gáspár Református Egyetem Egyháztörténeti Tanszékének vezetőjével a szárszói találkozó évfordulója előtt beszélgettünk.

Só és világosság

2017. szeptember 29., címkék: szárszó, reformátusok szárszói konferenciája

Az augusztus végén megrendezett Reformátusok Szárszói Konferenciája harmadik napjának előadásai a gazdaság, az oktatás és nemzetpolitika területeit tárgyalták a reformáció örökségének tükrében.

Végvári vitézekként

2017. szeptember 16., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, szárszó

„A reformáció nem társadalmi mozgalomként indult, mint ahogy az egyház sem ilyen céllal és küldetéssel jött létre. Mégis áthatotta az emberi közösségeket, formálta a kultúrát, a gazdaságot, a politikát, annak a jézusi példázatnak a megvalósulásaként, melyben a kovász megkeleszti a tésztát” – Szűcs Ferenc teológus professzor „A reformáció, mint társadalomszervező tényező” címmel tartott előadást az augusztus végén megrendezett Reformátusok Szárszói Konferenciáján.

Mindenkor Jézussal maradni

2017. szeptember 08., címkék: reformátusok szárszói konferenciája, szárszó

Az augusztus végén megrendezett Reformátusok Szárszói Konferenciája második napjának előadásai is egyházi, közéleti és társadalmi kérdésekről szóltak. Az előadók mindegyike hangsúlyozta a reformáció örökségének máig ható és a jövőben is szükséges elemeit.

Elkezdődött a szárszói konferencia

2017. augusztus 25., címkék: steinbach józsef, márkus mihály, reformátusok szárszói konferenciája, földváryné kiss réka, szárszó, zsengellér józsef, huszár pál

„A keresztyén ember missziói feladata életképes, vonzó közösségi alternatívát mutatni, hogy a környezetünkben élők be tudjanak és akarjanak kapcsolódni közösségeinkbe" – mondta Zsengellér József rektorhelyettes a Reformátusok Szárszói Konferenciájának nyitó napján. Augusztus 24. és 27. között ismét közéleti és társadalmi kérdésekről gondolkodnak a balatonszárszói SDG konferenciaközpontban.

Szárszói örökség

2017. augusztus 11., címkék: szárszó, reformátusok szárszói konferenciája, évforduló

Közös gondolkodásra hív augusztus 24. és 27. között a Reformátusok Szárszói Konferenciája. A programról, amelynek fő témája a reformáció lesz, már közöltünk előzetest, de most nézzünk kicsit a nem oly távoli múltba: mi volt a ma is sokszor emlegetett 1943-as szárszói konferencia, és miről is szóltak az 1992-től megtartott egykori értelmiségi találkozók?

Már lehet jelentkezni a szárszói konferenciára

2017. június 20., címkék: szárszó, reformátusok szárszói konferenciája

Augusztus 24-27-e között ismét várja a keresztyén szellemiségű érdeklődőket a Reformátusok Szárszói Konferenciája. Az újrainduló közös gondolkodásnak a balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ ad otthont.

Cigányok és nem cigányok kértek bocsánatot egymástól Szárszón

2015. március 04., címkék: cigánymisszió, megbékélés, szárszó

Február 25.és 28. között közel hatvanan vettek részt a „Kiengesztelődődés a népek között" konferencián, amely lehetőséget nyújtott a gyógyulás és megbékélés átélésére a különböző származású keresztények között. Az eseményre nagy számban érkeztek roma testvérek az ország különböző településeiről és a határon túlról, de részt vettek más nemzetiségek képviselői is. Egyik este romani (cigány) és velszi nyelven, magyarul, angolul, koreaiul, románul és ukránul szólaltak meg az imádságok, melyekben az etnikai konfliktusok ütötte sebek gyógyulásáért könyörögtek.

Amerika és töltött káposzta

2013. augusztus 10., címkék: köntös lászló, migeneráció, sdg, szárszó

Kötelességünk az itthon maradás, mert nem véletlen, hogy ideszülettünk. Mégsem lesz rongyemberré az, aki külföldre megy – vélekedett Köntös László. A dunántúli egyházkerület főjegyzője A migráció, mint missziói kihívás címmel tartott előadást Balatonszárszón, az SDG Konferencia Központban a MIGeneRÁCIÓ konferencián.

MIGeneRÁCIÓ

2013. augusztus 09., címkék: konferencia, migeneráció, sdg, szárszó, steinbach józsef

A szójáték a migráció és generáció szó összetételéből alakult, jelképezve azt az égető problémát, hogy ma számosan vándorolnak ki hazánkból a fiatal generáció tagjai. Az ezzel a témával foglakozó konferenciát a Soli Deo Glória Református Diákmozgalom szervezte meg a híressé vált 1943-as találkozó szellemében. Augusztus nyolcadikán, a hivatalos megnyitó előtt pár órával, a balatonszárszói SDG Konferenciaközpontban sajtótájékoztató keretében lehetett előzetes képet kapni a MIGeneRÁCIÓ programjáról, filozófiájáról.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.