Indul a digitális oktatás a református iskolákban

2020. március 16., címkék: papp kornél, koronavírus

Hétfőtől bezárnak az iskolák, a kormány tantermen kívüli digitális oktatást rendelt el a koronavírus-járvány miatt. Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan tanítsanak a pedagógusok? Mit kérnek majd számon a gyermekektől? Mi lesz a hittanoktatással? Az általunk összegyűjtött legfontosabb kérdéseket Papp Kornél, a Zsinati Oktatási Iroda vezetője, a pénteken létrehozott oktatásért felelős koronavírus-akciócsoport református tagja válaszolja meg.

Gyermekközpontú, hazafias és 21. századi

2020. február 22., címkék: nemzeti alaptanterv, papp kornél

Milyen az új Nemzeti alaptanterv (NAT) református szemmel? Van-e benne helye Bocskai Istvánnak, Wass Albertnek és a reformációnak? A 2020 szeptemberétől életbe lépő módosított alaptantervről Papp Kornélt, a Zsinati Oktatási Iroda vezetőjét kérdeztük.

Lesz-e református kerettanterv?

2019. szeptember 02., címkék: papp kornél, tanévnyitó

A pedagógushiány a legnagyobb probléma a református iskolákban, szinte nincs olyan intézmény, ahová ne keresnének valakit a tantestületbe. Az új tanév indulása kapcsán arról is kérdeztük Papp Kornélt, a Zsinati Oktatási Iroda vezetőjét, felkészültek-e a református iskolák arra, hogy februártól már csak nyelvvizsgával lehet bekerülni az egyetemekre.

Feladatuk van a református iskoláknak

2017. szeptember 02., címkék: református oktatás, tanévkezdés, tanévnyitó, papp kornél, tananyagfejlesztés, interjú

Több mint százhetven református iskolában és óvodában kezdődik meg a 2017/18-as tanév. A diákok nagy része már ingyen kapja a tankönyvet, de lehet, hogy hamarosan tabletek váltják a papíralapú könyveket. Az már biztos, hogy a református egyház készül a digitális tananyagokkal. Mindezeken túl mégis a legfontosabb, hogy egy egyházi iskola közelebb tudja vinni a diákjait Jézushoz. Papp Kornélt, a Zsinati Hivatal Oktatási Irodájának vezetőjét kérdeztük a részletekről.

Közeledik a határidő

2017. március 17., címkék: hittan, papp kornél

„Az iskolai beiratkozáskor kell nyilatkozni arról is, ha egy gyermek hittanra szeretne járni az etika helyett. Ilyen nyilatkozatot azonban elég egyszer tenni" – hívja fel a figyelmet Papp Kornél, a Zsinati Oktatásügyi Iroda vezetője. A hittankönyvek továbbra is ingyenesek maradnak a diákoknak.

Kitüntették a Zsinati Oktatásügyi Iroda vezetőjét

2015. február 23., címkék: papp kornél, nagykunsági egyházmegye, kitüntetés

Református Nagykunságért Pedagógiai Díjat kapott Papp Kornél.

Határidők erdejében

2014. március 14., címkék: reformátusok lapja, hittan, papp kornél

A választható hit- és erkölcstanoktatásra jelentkezés bonyolult folyamat. Tavasszal az állami iskoláknak, az egyházközségeknek és a szülőknek is megannyi határidőre kell odafigyelniük ezzel kapcsolatban. Papp Kornéllal, a Zsinati Oktatásügyi Iroda vezetőjével beszélgettünk.

Oktatási vezetők konferenciája

2014. február 18., címkék: konferencia, református oktatás, papp kornél

A református oktatási intézmények és a fenntartók képviselői február 12. és 14. között tartották helyzetelemző konferenciájukat Berekfürdőn. Az értekezlet első napján Papp Kornél oktatási irodavezető értékelte az oktatás területén 2010 óta bekövetkezett változásokat, majd Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntötte a részvevőket, kiemelve az egyházi nevelés-oktatás jelentőségét, valamint a gazdaság és az oktatás szoros kapcsolatát.

Bizonytalanságokkal indul a tanév

2013. szeptember 04., címkék: tanévnyitó, papp kornél, reformátusok lapja, 2013

Tisztázatlan finanszírozás és az utolsó pillanatban is változó jogszabályok – ezek jellemzik az új oktatás-nevelési rendszerre történő, zökkenőmentesnek aligha nevezhető átállást Papp Kornél szerint. A Zsinati Oktatásügyi Iroda vezetőjével a tanévkezdés apropóján beszélgettünk.

Református oktatási vezetők konferenciája

2012. március 14., címkék: papp kornél, református oktatás, berekfürdő, pedagógiai intézet (rpi)

2011 végén jelent meg az a nemzeti köznevelésről szóló törvény, melynek rendelkezései 2012. szeptember 1. és 2016. január 1. között 5 lépcsőben lépnek hatályba. A köznevelést és a közigazgatást érintő változások jelentős mértékben átalakítják az egyházi oktatásügy jogszabályi környezetét. A református oktatási rendszer szereplői (az intézmények, fenntartók, tanügy-irányítási szervek) immár két esztendeje vártak a pillanatra, hogy a református közoktatási/köznevelési rendszer jövőjével összefüggő gyakorlati lépéseket megtervezhessék.

Tények és tévhitek a hittanoktatás rendjének változásáról

2012. március 14., címkék: papp kornél, református oktatás, törény hittanoktatásról

A nemzeti köznevelésről szóló törvény megjelenése után [2011. december 29. – Magyar Közlöny 2011/162.] számos egyházi fórumon értették félre az állami általános iskolákban bevezetendő erkölcstan vagy az egyházak által szervezett hit- és erkölcstan kötelező tanórai foglalkozások közé kerülésének jelentőségét.

Megjeleníteni saját karakterünket a társadalomban

2011. november 29., címkék: konferencia, pedagógiai intézet (rpi), református oktatás, papp kornél

November 24-én tartották a református közoktatási intézmények vezetőinek és fenntartói képviselőinek idei utolsó ülését. Az értekezleten a Református Pedagógiai Intézet és az Egységes Református Pedagógiai Szakszolgálatműködésébe nyerhettek bepillantást a résztvevők, és megismerhették az intézmények várható jövőjét.  

Személyiségformálás a közoktatásban

2011. november 10., címkék: papp kornél, korsós bálint, református oktatás, márkus gábor

Közoktatásunk megújul, az erről szóló tervezet szeptember végén Nemzeti Köznevelésről szóló törvény koncepciója címenkerült nyilvánosságra. A koncepció az egyházi iskolákra is vonatkozik. Erről és az oktatásban várható további legfontosabb változásokról dr. Korsós Bálinttal, az Országos Református Tanáregyesület elnökével, Márkus Gáborral, a Református Pedagógiai Intézet igazgatójával és Papp Kornéllal, a Zsinati Oktatásügyi Iroda vezetőjével beszélgettünk.  

Konstruktívan, de zökkenőktől nem mentesen

2010. november 30., címkék: Háttér, hámori ádám, papp kornél, czibere károly, velkey györgy, állam-egyház kapcsolatok, lőrincz szabolcs

A kormányváltás óta eltelt fél évről kérdeztünk néhány egyházi szakértőt. Arra kértük őket, értékeljék az új kabinet és az egyház viszonyát a szakterületükön.

Tíz éve indult újra az egyházi oktatás Majosházán

2010. május 11., címkék: dunamelléki egyházkerület, peterdi dániel, Gyülekezeti hírek, hálaadó istentiszetelet, papp kornél, református oktatás

Május 9-én istentisztelet keretében adott hálát az elmúlt tíz esztendő áldásaiért a Majosházi Református Általános Iskola közössége és a fenntartó egyházközség.

Papp Kornél:Célba vették a történelmi egyházak iskolarendszerét- korlátozzák a vallásilag elkötelezett iskolák jogait

2009. augusztus 31., címkék: huszár pál, Háttér, tata, papp kornél, tanévnyitó, nyelvtörvény, református oktatás, bölcskei gusztáv

Súlyosan sérti az egyházi oktatás autonómiáját a tavaly megváltoztatott középiskolai felvételi eljárás rendje

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.