Megerősítő központ

2017. szeptember 18., címkék: kassa, firesz

Az összeomlás határán volt az a Kassa történelmi belvárosában lévő patinás épület, amely ugyan már húsz éve a reformátusoké, de csak most tudták felújítani és használatba venni. A szeptember 17-én átadott Magyar Református Központ otthona lesz ez az ifjúsági munkának, konferenciáknak, előadásoknak, koncerteknek, de még vendégházként is funkcionál. Az épületet egyszerre szolgálja majd a felvidéki reformátusokat és magyarokat; nem csak Kassán, hanem a széles értelemben vett régióban, egészen Miskolcig.

Jellé vált kegyelem

2016. július 06., címkék: generális konvent, Istentisztelet, Generális Konvent, kassa, istentisztelet

„Amióta együtt munkálkodunk, úgy érzem, sokkal jelentősebb lett számunkra, hogy Isten az egység Lelke, Isten az egység Istene” – hangzott el a Generális Konvent közgyűlésének kassai ünnepi istentiszteletén.

Bizakodva élni

2013. június 20., címkék: szlovákiai reformátusok (szrke), északkeleti református találkozó (ért), kassa, tiszáninneni egyházkerület, vasárnap

„Ne adjuk fel önmagunkat, de lépjük át a határainkat és hirdessük Istent!" – bíztatta híveit Géresi Róbert szlovákiai püspökhelyettes. Ünnepi istentisztelettel ért véget Kassán az Északkeleti Református Találkozó (ÉRT) június 16-án.

Mit tegyünk, hogy megmaradjunk?

2013. június 18., címkék: északkeleti református találkozó (ért), tiszáninneni reformátusok, szlovákiai reformátusok (szrke), szombat, kassa

Történelmi díszletek között a jövőről gondolkodtak az ÉRT második napján. Kassa belvárosa megtelt reformátusokkal: öt helyszínen tizenhét program várta az ezerháromszáz résztvevőt június 15-én, szombaton.

Isten előtt vigadjatok!

2013. június 17., címkék: péntek, szlovákiai reformátusok (szrke), tiszáninneni reformátusok, északkeleti református találkozó (ért), kassa

Örvendezés, Isten magasztalása, megerősödés a hitben, magyarságtudatban és tanúságtétel volt a Kassa-ÉRT. A három napos református fesztivál ünnepi istentisztelettel és egy különleges zenei élménnyel kezdődött június 14-én.

Kassai körjárat

2013. június 04., címkék: kassa, reformátusok lapja, szlovákiai reformátusok (szrke), északkeleti református találkozó (ért)

Református fesztivál. Három év után újra a Kárpát-medence adja – a franciaországi Marseille mellett – Európa egyik kulturális fővárosát (EKF). Míg 2007-ben Nagyszeben és 2010-ben Pécs, idén Kassa várja a kultúra iránt érdeklődő vendégeket. Ahogy a kelet-európai EKF-projektek kapcsán gyakran, úgy a felvidéki város esetében is leginkább a beruházások és a programok csúszásáról, botrányokról cikkeztek eddig a lapok. Minket most ezek a szempontok kevésbé érdekeltek, viszont arra kíváncsiak voltunk, miért érezték a felvidéki magyar reformátusok szükségét annak, hogy június 14. és 16. között kulturális fesztivált szervezzenek a városban.

KassáÉRT

2013. május 22., címkék: tiszáninneni egyházkerület, északkeleti református találkozó (ért), szlovákiai reformátusok (szrke), kassa

Június harmadik hétvégéjén, Kassán rendezik meg a második Északkeleti Református Találkozót (ÉRT). A szervezők a három napos programmal a felvidéki város nemzeti kisebbségeinek és protestáns felekezeteinek kultúráját kívánják ismertebbé tenni.

Kassa-ÉRT - Református kulturális fesztivál júniusban

2013. január 16., címkék: kassa, szlovákiai keresztyén egyház, fesztivál

A 2013-as évben a franciaországi Marseille mellett Kassa is az Európa Kulturális Főváros. Ebből az alkalomból a város területén számos rendezvényt szerveznek meg. Mivel Kassán  jelentős számú református él, így a jeles év kapcsán a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház vezetése közösen a Magyar Református Egyház együttműködésével programsorozatot rendez.

Evangelizációs napok Kassán

2011. május 23., címkék: kassa, evangelizáció, szlovákiai reformátusok (szrke), evangélizáció

"Nem a láthatókra, hanem a láthatatlanokra nézünk" címmel május 26-29. között evangelizációs napok lesznek a kassai református templomban Ablonczy Zsoltnak, a Budapest-Kispest Központi Gyülekezet lelkipásztorának szolgálatával.

Március 30-án Firesz Fix FrissítŐ a kassai gimnazisták és iparisták kollégiumában

2010. március 26., címkék: kassa, Gyülekezeti hírek, ifjúsági nap, szlovákiai keresztyén egyház, firesz

A Firesz-Fix FrissítŐ címen az idén negyedik alkalommal szervezi meg a kollégiumi evangelizációs ifjúsági estéjét a kassai magyar gimnázium, valamint az ipari- és kereskedelmi szakközépiskola növendékei számára. Az alkalomra március 30-án, kedden 19.00 órai kezdéssel kerül sor a Jedliková utcai kollégium kistermében. A téma már a közelgő ünnepekre való felkészülést is jelzi: Húsvéti "Híd".

Március 27-én FIRESZ-FIX ifjúsági nap Kőrösön

2010. március 24., címkék: kassa, Gyülekezeti hírek, ifjúsági nap, firesz

A Fiatal Reformátusok Szövetsége kelet- és közép-szlovákiai része, a Firesz-Fix FelemelŐ címmel ifjúsági napot szervez Kőrösön március 27-én a helyi kultúrházban. A délelőtt 10 órakor kezdődő találkozóra elsősorban Kassa és Rozsnyó vonzáskörzetéből várják a fiatalokat 13 éves kortól.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.